Przejdź do głównej zawartości

Jajecznica z boczkiem, pieczarką i kiełkami



Jajecznica to jedno z moich ulubionych dań na śniadanie. Na jajka pozwalam sobie zazwyczaj w weekendy, ponieważ wtedy mam więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie śniadania w spokoju. Jajka uwielbiam pod każdą postacią ale na śniadanie króluje jajecznica, na miękko oraz sadzone. Będę starała się Wam dużo pokazywać moich wariacji na temat jaj. Zatem do dzieła!


Składniki:
- 2 jaja;
- 1 bułka;
- 1 duża pieczarka;
- kawałek boczku (u mnie wyszedł jeden plaster);
- 1 łyżka osełki/margaryny;
- 0.5 łyżki masła klarowanego (ilość zależy od wytopienia tłuszczu z boczku);
- kiełki z rzodkiewki;
- sól i pieprz.

Przygotowanie:
Na patelni wytapiamy tłuszcz z boczku. Obieramy pieczarkę i kroimy w kostkę. Bułkę kroimy na pół i smarujemy masłem lub margaryną.
Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, gdy wytopionego boczku jest mało, dodajemy masło klarowane. Wszystko smażymy przez kilka minut. Jeśli tłuszcz zbyt pryska proponuję przykryć patelnie ręcznikiem papierowym.


Gdy boczek i pieczarki są dobrze przysmażone wbijamy jajka, dodajemy pieprz i sól. Jajecznice smażymy do momentu ścięcia. Ile będziecie ją smażyć zależy czy lubicie bardzo ścięte jaja czy nie. Ja jem jajecznicę na patelni bo tak najbardziej mi pasuje a Wy jak lubicie jeść? Jaka jest Wasza ulubiona jajecznica?



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.