Przejdź do głównej zawartości

Krakersowy przekładaniec



Korzystacie z Pinterest, czerpiecie stamtąd pomysły? Ja boję się tam wchodzić... pokazują takie dania, wypieki, ciasta, ciasteczka, że ślinka sama cieknie. Chyle czoła przed tymi pomysłami i wykonaniem. Dziś chciałabym Wam pokazać pyszne ciasto bez pieczenia. Jest niesamowicie dobre, zmieniłam tylko jedną rzecz, polewę. Zrobiłam ją z kakao. Przekładaniec krakersowy jest chrupiący, karmel rozpuszcza się w ustach a jego słodycz neutralizuje mocno czekoladowa polewa. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują.

Tutaj znajdziecie link do całej receptury. Ja podam tylko przepis na polewę. 

Polewa czekoladowa.
Składniki:
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3,4 łyżeczki kakao
Opcjonalnie: mleko, mąka pszenna
Ważne: polewa nie może być zbyt słodka, możecie również roztopić gorzką czekoladę.

Przygotowanie:
Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Wszystko razem mieszkamy do połączenia składników. Uważamy aby nie zagotować polewy. Jeśli polewa wychodzi za gęsta dodajemy odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt wodnista dodaj odrobinę mąki pszennej, powinna pomóc. 

Ciasto jest po prostu wyśmienite, robię je drugą sobotę z rzędu. Mojemu partnerowi tak smakuje, że gotów jest biec do sklepu po składniki. Na razie jest to pierwsze danie jakie wypróbowałam ze strony Pinterest, nie mogę doczekać się innych pomysłów.
Ciasto szczególnie mogę polecić osobom, które twierdzą, że nie umieją piec, cukierniczy talent jest tutaj zbędny. Potrzebna nam będzie tylko/aż cierpliwość w mieszaniu mleka skondensowanego aby nie przypaliło się.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.