Krakersowy przekładaniec



Korzystacie z Pinterest, czerpiecie stamtąd pomysły? Ja boję się tam wchodzić... pokazują takie dania, wypieki, ciasta, ciasteczka, że ślinka sama cieknie. Chyle czoła przed tymi pomysłami i wykonaniem. Dziś chciałabym Wam pokazać pyszne ciasto bez pieczenia. Jest niesamowicie dobre, zmieniłam tylko jedną rzecz, polewę. Zrobiłam ją z kakao. Przekładaniec krakersowy jest chrupiący, karmel rozpuszcza się w ustach a jego słodycz neutralizuje mocno czekoladowa polewa. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują.

Tutaj znajdziecie link do całej receptury. Ja podam tylko przepis na polewę. 

Polewa czekoladowa.
Składniki:
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3,4 łyżeczki kakao
Opcjonalnie: mleko, mąka pszenna
Ważne: polewa nie może być zbyt słodka, możecie również roztopić gorzką czekoladę.

Przygotowanie:
Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i kakao. Wszystko razem mieszkamy do połączenia składników. Uważamy aby nie zagotować polewy. Jeśli polewa wychodzi za gęsta dodajemy odrobinę mleka. Jeśli jest zbyt wodnista dodaj odrobinę mąki pszennej, powinna pomóc. 

Ciasto jest po prostu wyśmienite, robię je drugą sobotę z rzędu. Mojemu partnerowi tak smakuje, że gotów jest biec do sklepu po składniki. Na razie jest to pierwsze danie jakie wypróbowałam ze strony Pinterest, nie mogę doczekać się innych pomysłów.
Ciasto szczególnie mogę polecić osobom, które twierdzą, że nie umieją piec, cukierniczy talent jest tutaj zbędny. Potrzebna nam będzie tylko/aż cierpliwość w mieszaniu mleka skondensowanego aby nie przypaliło się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger