Przejdź do głównej zawartości

Pyszna i prosta szarlotka

 Miał być dziś wpis o zupełnie czym innym ALE zrobiłam wczoraj szarlotkkę i wyszła obłędna, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jest w miarę szybki ale przede wszystkim prosty, więc osoby, które nie nabrały jeszcze pewności w pieczeniu ciast poradzą sobie z nim bez większych problemów. Każdy lubi szybkie i proste przepisy a do szarlotki chyba nie trzeba nikogo dwa razy namawiać. Jest to idealne ciasto na zimę. Jabłka są dostępne w sklepach i na bazarach a zapach jaki roznosi sie po domu podczas pieczenia jest cudny. Można ją zjeść na ciepło a dodane przyprawy korzenne na pewno nas rozgrzeją.

Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki typu 450
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub waniliowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- świeżo starta gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp 2 rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cukier puder i migdałowy. Wymieszaj wszystko i dodaj zimne, pokrojone masło. Posiekaj składniki nożem, następnie dodaj jajko. Teraz radzę użyć naszych dłoń i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażarnika. 
Gdy ciasto się chłodzi umyj, obierz i pokrój jabłka na średniej wielkości kawałki. 
Po około 30 minutach wyjmij ciasto, zostaw mały kawałek na posypkę.
Resztę rozwałkuj, wyłóż spód i boki foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 minut.  
Po tym czasie wyjmij ciasto, wyłóż na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym, brązowym, cynamonem i świeżą gałką muszkatołową. Pokrusz jabłka pozostałym ciastem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut.







































Najlepiej oczywiście smakuje jak jeszcze jest ciepła. Jak macie w domu lody waniliowe to już w ogóle miodzioo. Kalorii sporo ale przecież biegamy aby jeść ciastki ;) Do porannej czy popołudniowej kawy też się idealnie nada. Jabłka możecie też zamienić na gruszki, również będzie znakomicie smakować. Pochwalcie się swoimi wypiekami.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Nie daj się zimie - biegaj!

Niby prosty post a ja już trzeci raz piszę wstęp. Mam problem z tytułem i dokładnym zdefiniowaniem przeze mnie słowa "zima". Od kilku lat pory roku, z tymi kalendarzowymi mają coraz mniej wspólnego. Zima nie kojarzy się już z wielkimi mrozami i śniegiem, bardziej za tęsknotą za białym puchem. Zajmijmy się zatem bieganiem w niskich temperaturach, powiedzmy poniżej 0 st bo właśnie tej temperatury ludzie boją się najbardziej. A ja napiszę Wam, że groźniejszy jest lód niż - 10 st. I takim oto wstępem zapraszam do czytania dalej. 

Co się zmienia po ślubie?

Minął pierwszy miesiąc naszego wspónego oficjalnego związku. Och ach, można by napisać ale nie napiszę. Ja dziś nie zupełnie o pożyciu małżeńskim chciałam napisać. Naszła mnie taka reflekacja o gościach weselnych.