Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka - moje ulubione!


Dziś zaprezentuje Wam jedne z moich ulubionych słodyczy czyli kruche ciasteczka z nadzieniem, tzw. markizy. Kruche ciasto uwielbiam chyba w każdej postaci ale nie lubię go robić. Zwłaszcza w lecie gdy wszystko rozpływa się w dłoniach. Jednak moje uwielbienie do tego wypieku przewyższa wszystko, więc dumę chowam do kieszeni i biorę się do roboty ;)

Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki krupczatki (nie sugerujcie się zdjęciem bo zorientowałam się w pore jaką mąke wzięłam i wymieniłam ją)
- 200 g zimnego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli

Waniliowa masa:
- 1 laska wanilii
- 1 serek mascarpone
- 1 śmietanka kremówka 42%
- 50 g cukru

Dodatkowo:
- kilka łyżek masła orzechowego
- kilka łyżek masy krówkowej
- kilka łyżek dowolnego dżemu


Pzygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier i sól. Połącz składniki, dodaj zimne pokrojone masło. Posiekaj wszystko razem nożem, następnie dodaj jajka. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażarnika. 
Po około 15 minutach wyciągnij je, rozwałkuj, weź nie dużą szklankę i wykrój małe ciateczka. Ułóż na blache i piecz około 10-20 minut w 190 st. Jeśli zobaczysz, że za szybko się palą, zmniejsz temperaturę. 
Nie przejmuj się tym, że ciastka po upieczeniu stwardnieją, po przełożeniu ich masą zmiękną.


Serek mascarpone możesz przygotować dzień wcześniej, tzn. dodaj do niego nasiona wanilii jak i laskę i włóż na noc do lodówki. 
Śmietanę razem z cukrem. Nadal miksując na małych obrotach, dodaj stopniowo serek. Miksuj tylko do połączenia składników.



Jak ciastka się upieką i ostygną czas przełożyć je masą. Tu macie pełną dowolność. Możecie pozostać przy samym kremie waniliowym albo użyć wyżej wymienionych produktów czyli masła orzechowego, dżemu, masy krówkowej. Najpierw posmarujcie jedno ciastko np. masą krówkową a drugie masą i złączcie dwie połówki. 

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 15 ciasteczek. Wszystko też bedzie zależeć od tego jak duże ciastka wykroicie. 

PS - ciasteczka z migdałami zrobione są z ciasta, które mi zostało. Dlatego wyglądają inaczej. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.