Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane


Moja pierwsza, zdrowa, ciążowa zachcianka, w końcu! Lepiej późno niż wcale. Przez ostatnie 6 miesięcy moje zapotrzebowanie na słodycze a zwłaszcza czekoladę wzrosło o jakieś 200%. Dzień bez czegoś słodkiego a najlepiej polanego czekoladą to dzień stracony. Jem póki mogę, ciąża to wyjątkowy czas i nie należy zbytnio walczyć z naszymi zachciankami. W końcu zadowolona mama to zadowolony maluszek :) 

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (w sumie 400 g)
- 2 jajka
- 1 banan
- kilka łyżek miodu
- 2 łyżki kakaa
- 4 łyżki otrębów
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- garść orzechów włoskich, pestek z dyni, rodzynek i żurawiny

Przygotowanie:
Będziemy robić 2 różne wersje ciasteczek. 
1 wersja: połowę banana rozdrobnij widelcem w misce. Rodzynki i żurawinę posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj do banana bakalie, 2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki otrebów i wiórków kokosowych, 1 jajko oraz 2-3 łyżki miodu. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 


2 wersja:  w drugiej misce, rozdrobnij pozostałą część banana. Orzechy włoskie i pestki dyni posiekaj na mniejsze kawałki. Dodaj jajko, miód i wszystkie pozostałe sypkie składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Nastaw piekarnik na 180 st. Uformuj średniej wielkości kulki, spłaszcz je, ułóż na blasze i piecz około 20 minut. 

Kolejny łatwy, prosty, szybki pomysł i pierwszy fit ;) Gdy urodzę pewnie takich przepisów będzie więcej bo trzeba wrócić do formy a i dzieco uczyć dobrych nawyków.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.