Przejdź do głównej zawartości

Kolorowa sałatka z żółtymi pomidorami i bobem


W tym tygodniu w mojej kuchni rządzi bób. Zazwyczaj jem go chyba tak jak większość Polaków, czyli gotuję a potem obieram ze skóry i tyle. Stwierdziłam, że na pewno coś z tego warzywa da się wyczarować i udało się. Na pierwszy ogień poszła sałatka z bobem. Jest trochę czasochłonna bo najpierw trzeba bób ugotować, potem poczekać jak się ostudzi i obrać ze skórek. Mimo to polecam ją wykonać. Do dzieła!

 Składniki: (2-3 porcje)
- 2 garście bobu
- 1 duży żółty pmidor
- 12 pomidorów koktajlowych
- połowa czerwonej papryki
- połowa cebuli białej i czerwonej
- 1/4 opakowania insalatiny (tajemnicza nazwa;) lub najwzyklejsza sałata

Sos:
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- bazylia, majeranek, płatki chilli, pieprz i sól


Przygotowanie:
Jak już pisałam we wstępie najpierw ugotuj bób (15-20 minut) w osolonej wodzie i go ostudź. Następnie obierz. Pozostałe warzywa umyj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka a pomidor w większe kawałki.
W głębokim talerzu kolejno układaj: insalatinę, pomidory, paprykę, cebulę i na samym końcu nasz bohater czyli bób.  
Gdy wszystkie warzywa będą na talerzu przygotuj sos. Do szklanki wlej oliwę, dodaj bazylię, majeranek, płatki chilli, pieprz i sól. Porządnie wymieszaj i gotowe. 
Sosem radzę polać sałatkę dopiero przed podaniem.

Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.