Przejdź do głównej zawartości

Cukinia faszerowana kaszą pęczak


Dziś mam dla Was propozycję na faszerowaną cukinię. Razem z moim Lubym uwielbiamy to warzywo i często gości u nas na talerzach. Najczęściej kroimy cukinie w talarki, wrzucamy na chwilę na patelnie i dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji jest gotowy w kilka minut. Często też pdajemy ją w formie grillowanej. Sposobów wykorzystania jej jest mnóstwo, wszystko zależy od Waszych upodobań i czasu  wolnego. Poniżej zapraszam na mój przepis.

Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 woreczek ugotowanej kaszy pęczak
- 2 pomidory
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 białka lub 1 jajko
- łyżka masła klarowanego
- 3 plasterki boczku
- twardy żółty ser do oprószenia całości
- sól, pieprz, mielony kumin, zioła prowansalskie



Przygotowanie:
Najpierw ugotuj kasze i ją przestudź aby nie oparzyć się. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i przysmaż na maśle klarowanym.
Pomidory pokrój w małe kawałki i wykrój gniazda nasienne. W moździerzu utrzyj łyżkę kuminu, jeśli nie lubisz w całości, to uwierz, że utarty ma cudowy aromat i zupełnie inny smak. Polecam. Jeśli nie masz moździerza, może być mielony ze sklepu.
Do miski włóż kaszę, cebulę, czosnek, pomidory, białka, dopraw przyprawami i wszystko razem wymieszaj.
Cukinie przekrój na pół i wydrąż nasiona, następnie każdą nafaszeruj. Pokrój boczek w kostkę i posyp wszystko. Włóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika na 180 st. na około 20 minut. Ser zetrzyj na tarce i po 20 minutach posyp nim cukienie. Podkręć piekarnik do 200 st. i poczekaj aż ser się porządnie stopi.
Gotowe!  

A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie cukinie?



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.