Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Lato powoli się kończy a wraz z nim dostęp do świeżych owoców i warzyw. Proponuję zatem zupę z sezonowych pomidorów. Oczywiście smak tych warzyw można zamknąć w słoikach i cieszyć się nim cały rok ale co świeże to świeże. Im więcej rodzai pomidorów użyjecie tym zupa będzie miała lepszy smak. Do dzieła!

Składniki:
- około 2 kg świeżych pomidorów
- 1l dowolnego bulionu i 2l wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki masła klarowanego
-  śmietana kremówka
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek, kilka liści laurowych


Dla podkręcenia smaku: twardy ser, tabasco i świeża bazylia.




Przygotowannie:
Podgrzej bulion. Pomidory i cebulę umyj. Pomidory zostaw w skórce ale wytnij zielone pozostałości po ogonkach, pokrój w ćwiartki i wrzuć do bulionu. Cebulę pokrój w grubą kostkę i przysmaż na maśle klarowanym, dodaj do zupy. Przypraw wedle własnego gustu i dodaj wodę. Gdy wszystko się zagotuje dodaj śmietanę, wyjmij liście laurowe i wszystko razem zblenduj. Ponownie wszystko zagotuj i gotowe.


Zupę możesz podawać na kilka sposobów, jeśli lubisz pikantne dania wlej kilka kropel tabasco, możesz dodać trochę tartego  parmezanu i świeżą bazylię lub zjeść samą zupe solo. Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.