Przejdź do głównej zawartości

Sałatka brokułowa


Kolorowa sałatka na rozpoczęcie jesieni. Powoli kończy się dostęp do świeżych warzyw i owoców, więc korzystajmy i jedzmy jak najwięcej. Szkoda, że ciepłe dni już za nami ale taka kolej rzeczy a raczej pór roku. Z tej okazji mam dla Was przepis na kolorową sałatkę, która smakuje świetnie solo ale może być idealnym dodatkiem do śniadania, obiadu czy kolacji. 

Składniki:
- 1 brokuł
- około 400 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 1 serek capreggio
- 1/2 woreczka dowolnej kaszy
- ziarna, które macie w domu. U mnie pojawiły się dyni, sezamu i siemię lniane
- przyprawy: pieprz kolorowy i ziołowy, kurkuma, wegeta, kminek mielony
- kilka łyżek oliwy z oliwek i wody


Przygotowanie:
Zacznij od nastawienia wody, brokuł podziel na mniejsze różyczki. Umyj wszystkie wrzywa i osusz. Papryki przekrój na pół i pozbądź się nasion. Pokrój w kostkę cebulę, serek oraz obie papryki. Gdy woda będzie zagotowana wrzuć na kilka minut różyczki z brokuła. na patelni podpraż nasiona, uważaj aby ich nie przypalić. 
Do szklanki wlej 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki wody, dodaj pieprz, wegetę, kurkumę i kminek mielony. Wymieszaj.
Sałatkę proponują układać warstwowo, najpierw brokuły, papryka czerwona, serek, papryka żółta, cebula, pomidorki i na końcu posypać nasionami. 
Sosem radzę polać sałatkę dopiero w momencie podawania. 

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.