Przejdź do głównej zawartości

Marynata do mięsa - na bazie czosnku i galangalu



Marynaty, glazury, panierki wszystko po to aby nasze potrawy były lepsze, smaczniejsze, bardziej aromatyczne. Ja dziś mam dla Was propozycję marynaty, im dłużej mięso w niej leży tym lepiej. Jeśli nie macie czasu, nawet 10 minut będzie ok. Marynaty dają nam pełną dowolność doboru składników. Mogą być pikantne, słodko-słone, słodko-pikantne, słodko-gorzkie, czosnkowe, ziołowe. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. 

Składniki:
- 1/2 kg piersi z indyka
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki galangalu (można pominąć)
- 2 papryczki tabasco




Przygotowanie:
Indyka pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę, posyp nim mięso. Dodaj pieprz, sól, galangal, papryczki tabasco. Wlej olej sezamowy i słonecznikowy, wymieszaj wszystko. Miseczke zasłoń szczelnie folią aby zapach czosnku nie był wyczuwalny w całej lodówce. Szczelne zamknięcie pozwoli również zatrzymać cały aromat w środku. Marynujcie tak długo ile macie czasu, najlepiej mięso zostawić na całą noc albo zrobić marynatę z samego rana. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.