Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanki z pieczarkami i szynką - moja klasyka

Kto nie lubi zapiekanek? Proszę się tu szybko przyznać. Zapiekanki to jeden z popularniejszych fast food'ów. Uwielbiam je, dobrze, że obecnie ciężko dostać złą, chociaż i takie się zdarzają. Pamiętam z dzieciństwa jak ciężko było kupić dobrą zapiekankę z pieca, głównie sprzedawane były takie oklapiochy podgrzewane w mikrofalówce i wtedy z pomocą przychodził domowy piekarnik. Na szczęście czasy szybkiego odgrzewania gotowca w mikrofalówce w wielu miejscach odeszły w niepamięć a miejsc gdzie możemy zjeść dobre zapiekanki jest sporo. Sami też możemy wyczarować coś super w naszej kuchni do czego gorąco zachęcam. Dziś Wam pokazuję najbardziej klasyczne czyli z szynką i pieczarkami.

Składniki:
- 3 czerstwe bułki
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów żółtego sera
- 5-6 średnich pieczarek
- masło
- zioła prowansalskie i słodka papryka
- ketchup, majonez



Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. Obierz pieczarki i pokrój w plasterki. Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem. Klejno układaj na każdej połówce bułki plasterek wędliny, sera i pieczarki. Dopraw ziołami prowansalskimi i słodką papryką, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15-20 minut i gotowe. Podawaj z ketchupem i majonezem.

Zapraszam również na mój Instagram ;)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.