Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanki z pieczarkami i szynką - moja klasyka

Kto nie lubi zapiekanek? Proszę się tu szybko przyznać. Zapiekanki to jeden z popularniejszych fast food'ów. Uwielbiam je, dobrze, że obecnie ciężko dostać złą, chociaż i takie się zdarzają. Pamiętam z dzieciństwa jak ciężko było kupić dobrą zapiekankę z pieca, głównie sprzedawane były takie oklapiochy podgrzewane w mikrofalówce i wtedy z pomocą przychodził domowy piekarnik. Na szczęście czasy szybkiego odgrzewania gotowca w mikrofalówce w wielu miejscach odeszły w niepamięć a miejsc gdzie możemy zjeść dobre zapiekanki jest sporo. Sami też możemy wyczarować coś super w naszej kuchni do czego gorąco zachęcam. Dziś Wam pokazuję najbardziej klasyczne czyli z szynką i pieczarkami.

Składniki:
- 3 czerstwe bułki
- 6 plastrów szynki
- 6 plastrów żółtego sera
- 5-6 średnich pieczarek
- masło
- zioła prowansalskie i słodka papryka
- ketchup, majonez



Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. Obierz pieczarki i pokrój w plasterki. Bułki przekrój na pół, posmaruj masłem. Klejno układaj na każdej połówce bułki plasterek wędliny, sera i pieczarki. Dopraw ziołami prowansalskimi i słodką papryką, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku około 15-20 minut i gotowe. Podawaj z ketchupem i majonezem.

Zapraszam również na mój Instagram ;)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.