Przejdź do głównej zawartości

Domowy chleb


Po przeprowadzce do Krakowa okazało się, że chleb proponowany przez tamtejsze sklepy/piekarnie na dłuższą metę nie zdaje egzaminu. Jedyna piekarnia, z której pieczywo mi na prawdę smakowało nie była dostępna gdzie mieszkam. To skłoniło mnie do powrotu do pieczenia chleba. Przepis dostałam od koleżanki i powiem Wam, że sztos. Chleb jest przepyszny. Muszę jeszcze ogarnąć jak się robi bułki bo te lubię najbardziej.
Składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego;
- 550 g mąki pszennej typ 480 lub 550;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżeczka suszonych drożdży;
- 20 g siemienia lnianego;
- 20 g sezamu;
- 50 g słonecznika;
- 400 ml letniej wody.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dokładnie wyrobione. Pod koniec wyrabiania ciasto będzie gęste i mocno lepkie. 
Wyrobione ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x10 cm. Forme przykryj szmatką i połóż w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Ciasto ma porządnie wyrosnąć, może to zająć mniej niż 2 godziny a może być to dłużej. Ja w zimie kładę formę po prostu na kaloryferze. 
Taki wyrośniętych chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 240 st. (lub 250 jeśli chcesz bardzo spieczoną skórkę) i piecz 15 minut góra/dół. Po tym czasie obniż tempetarutę do 200 st. i włącz tryb grzania od dołu i znowu po około 10-15 minutach wróć do trybu góra/dół. Piecz jeszcze około 30 minut, sprawdź wykałaczką czy chleb jest gotowy. Jeśli nie zostaw go jeszcze na jakieś 10 minut w piekarniku. 


Moje zmiany:
Po pierwsze zmieniam mąki. Np. 200 g pszennej i 250 g typu graham albo żytnia. Pełna dowolność. Wybór ziaren jakie dodacie również zależy od Waszych preferencji lub tego co macie w domu. Ja chleba nie posypuję ziarnami bo większość później i tak spada z niego. 

Przepis na zakwas macie tutaj.

Teraz właśnie skojarzyłam, że moja Mama kupiła coś do wypieku  chleba... Czas to też przetestować ;)

Pamiętasz o moim Instagramie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.