Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z kukurydzy



Pamiętacie jak wrzucałam Wam pomysł na szybką zupę z woreczka, tu macie link. Można jeszcze szybciej! A założę się, że takiej zupy nie jedliście albo jecie ją sporadycznie. Mowa oczywiście o zupie z kukurydzy. Jeśli macie w domu rosół z niedzieli albo zamrożony bulion, zrobicie ją w kilka minut. Gwarantuje, że nawet dzieciom będzie smakować ponieważ jest słodka.  

Składniki:
- rosół z niedzieli lub dowolny bulion, warzywny lub mięsny, około 1l;
- 1l wody;
- 2 puszki kukurydzy;
- połowa żółtej papryki;
- słodka i wędzona papryka;
-natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:
Do garnka wlej rosół/bulion i wodę, zagotuj. Pokrój paprykę w kostkę i razem z kukurydzą dodaj do bulionu. Ja wlałam wodę z jednej puszki po kukurydzy, jeśli chcecie aby zupa była słodsza wlejcie również z drugiej, jeśli nie lubicie słodkich zup, w ogóle nie wlewaj tej wody. Wszystko razem zagotuj i zblenduj.
Kukurydza i papryka są miękkie, więc nie musisz zupy gotować długo i dlatego jest taka szybka. 
Przygotuj talerze. Dopiero po nałożeniu jej, przypraw papryką słodką i wędzoną. Jeśli lubisz natkę pietruszki również dodaj. Smacznego!

Prawda, że szybko i prosto? 
Pamiętasz o moim Instagramie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.