Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z cudownymi warzywami



Miał być kolejny przepis z tofu i byłam pewna, że wylądowało ono w tym makaronie ale oglądając zdjęcia nie jestem tego taka pewna... Robiłam to danie jakiś czas temu, więc stąd moje zwątpienie. Wiecie również, że ja mam podejście do tofu ambiwalentne, więc tym bardziej chciałam mu dać kolejną szansę aby powaliło mnie smakiem. Nie ma tofu ale na pewno to danie jest wege :)
Składniki:
- 1/4 dużego opakowania makaroku tagliatelle;
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej od Bonduelle;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- kiełki fasoli mung;
- 1 mała puszka cieciorki;
- 1 cebula;
- papryczka chilli;
- do posypania dowolne ziarna u mnie mieszanka złotego siemienia lnianego z czarnym i białym sezamem;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- pieprz, sól;
- opcjonalnie ser z niebieską pleśnią.



Przygotowanie:
Wstawcie wodę, posólcie ją dopiero jak się zagotuje i wrzućcie makaron. Cebulę obierzcie i pokrójcie w małą kostkę, następnie podsmażcie na maśle klarowanym. Dodajcie odsączoną cieciorkę i pomidory. Możesz wszystko razem chwile poddusić aby z pomidorów zrobił się sos. W tym momencie możecie też doprawić danie solą i pieprzem. Na sam koniec dodajcie mieszankę meksykańską i kiełki fasoli wedle uznania. Wystarczy, że wszystko razem dobrze podsmażycie i gotowe. Danie podawajcie posypane dowolnymi ziarnami, jeśli je uprażycie będą chrupiące.  Jeśli lubicie pikantne smaki dorzućcie odrobinę papryczki chilli. Możecie również dołożyć dowolny ser, który idealnie komponuje się z wszelkimi makaronami.

Prześladuje mnie to tofu, dochodzę do wniosku, że może w ogóle tam go nie miało być skoro dałam cieciorkę? Chyba muszę kolejny obiad zrobić koniecznie z tym serem bo nie zasnę dziś i będzie mnie to dręczyło. 
Może w końcu napiszę coś o samym daniu? Jest mega proste w wykonaniu jak zauważyliściem szybkie, fit i mega zdrowe, jeśli nie dodacie sera pleśniowego:P Mięsożerni dorzucą jakiegoś dzika i będą nasycieni na o wiele dłużej niż wege. Tak to już jest. Dla mnie zaletą dań wegetariańskich jest to, że nie są one ciężkie, zjem, jestem nasycona ale nie obżarta. Są również szybkie w wykonaniu bo tak na prawdę wystarczy tylko podsmażyć warzywa. Wadą natomiast jest to, że szybko robię się głodna i to nawet bardzo. Mimo to lubię dania w których nie ma mięsa.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.