Przejdź do głównej zawartości

Pychotki drożdżowe zawijane z polskimi jagodami



Polskie jagody to cudowne owoce, nie dość, że bardzo smaczne to również bardzo zdrowe. Pewnie nie wiecie ale są świetnym źródłem witaminy C, która nieodzownie kojarzy się z cytryną, która... akurat nie zawiera jej dużo. Jagody będą idealne dla osób przebywających dużo na słońcu ponieważ zawierają antocyjany tworzące naturalny filtr słoneczny. Kolejny powód aby iść do lasu i ich poszukać lub udać się na bazar. Ja dziś pokażę jak zrobić z nich genialne drożdżówki.
Składniki:
- około 300g polskich jagód;
- kilka łyżek ektraktu waniliowego albo whisky;
- 7 łyżek cukru;
- odrobina masła klarowanego;
- 0,5 kg mąki pszennej;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- odrobina soli;
- około 150 ml ciepłego mleka;
- opakowanie suchych drożdży;
- cytryna;
- kilka łyżek cukru pudru.



Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, 5 łyżek cukru, suche drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i mleko. Ciasto wyrabiaj około 10 minut do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Teraz czas na jagody. Na patelni roztop odrobinę masła, dodaj około 3/4 jagód, 2 łyżki cukru oraz kilka łyżek ekstraktu albo whisky. Jagody podsmażaj przez kilka minut, do momentu aż sos trochę zgęstnieje.
Gdy ciasto wyrosło rozwałkuj je do około 0,5 cm grubości i posmaruj sosem z jagód. Pozostałe jagody rozsyp po sosie, ciasto zwiń i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane ciasto ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20-30 minut. 




Gdy nasze drożdżówki wystygną posyp je cukrem pudrem albo zrób lukier. 
Do szklanki wsyp 4 łyżeczki cukru pudru, dodaj kilka kropli soku z cytryny i łyżkę wody. Wymieszaj wszystko i polej jagodzinaki. Na samym końcu posyp startą skórką z cytryny, która idealnie komponuje się z lukrem i jagodami. 

Jeśli wolisz słodsze drożdżówki dodaj do sosu jagodowego więcej cukru albo do ciasta drożdzowego. Dla mnie tyle cukru jest w sam raz ponieważ nie zasłodze się. Takie ślimaczki jagodowe będą idealną przekąską do szkoły, na wycieczkach albo na wakacjach.

A Ty z czym wolisz drożdżówki?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Co się zmienia po ślubie?

Minął pierwszy miesiąc naszego wspónego oficjalnego związku. Och ach, można by napisać ale nie napiszę. Ja dziś nie zupełnie o pożyciu małżeńskim chciałam napisać. Naszła mnie taka reflekacja o gościach weselnych.

Kruche ciasto z renklodą

Czy wy też macie problem z zapamiętaniem poprawnej nazwy tej śliwki? Dla niewstajemniczonych podpowiem, że łatwiejsza nazwa to ulena. I już do razu lepiej, prawda? Już za kilka tygodni będą dojrzałe i gotowe do spożycia. Niestety ta śliwa jest mało popularna i w wielu hipermaketach tak łatwo jej nie dostaniecie, prędzej na targowikach albo.... na drzewie pod domem. U mnie rośnie ona pod oknem odkąd pamiętam i właśnie dzięki temu ją znam. Zachęcam do spróbowania jej bo w przeciwieństwie do znanych śliw nałęczowskich jest mega słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Ja dziś Wam proponuję zrobić z nią najprostsze na świecie kruche ciasto.