Gulasz z pepsi



Ciekawe kogo zaskoczę takim połączeniem ale nie chodzi mi o popicie napojem z tytułu, tylko ugotowanie go razem z nim. Pewnie wiele osób już jadło mięso gotowane z pepsi czy coca colą. Mnie taki sposób pokazała mama a ja poszłam o krok dalej a nawet dwa i dodałam do mojego gulaszu jeszcze inne ciekawe przyprawy. I już Wam napiszę, że wyszło obłędne połączenie. Nie pozostaje Wam teraz nic innego jak zrobić go samemu.
Składnniki:
- 500 g mięsa z szynki wieprzowej;
- 1 cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia cukinia;
- 1/2 żółtej papryki, czerwinej i słodkiej czerwonej podłużnej (dostaniecie ją w Biedronce);
- około 200 ml pepsi;
- 2 średnie marchewki;
- 3 średnie ziemniaki;
- 3 łyżki domowego keczupu (jeśli nie macie może być taki ze sklepu albo koncentrat), passata;
- 3 pomidory suszone w zalewie;
- kilka łyżek oliwy z oliwek;
- pieprz, sól, ziele angielskie, goździki, anyż.

Przygotowanie:
Jeśli nie lubisz tłuszczu odkrój go od mięsa a następnie pokrój na mniejsze kawałki. W garnku podrzej oliwę z oliwek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Smaż razem z mięsem kilka minut. Zalej pepsi i wodą (2-3l), dodaj wszystkie przyprawy. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 30 minut. Zanim wrzucimy warzywa mięso musi być prawie miękkie.



Cukinię, marchewkę, ziemniaki, umyj, osusz, obierz i pokrój w małą kostkę. Marchewka jest najtwardsza, więc ją jako pierwszą wrzucam do gara. Po około 10 minutach lądują ziemniaki a na samym końcu papryka z cukinią. Wymieszaj wszystko, sprubój czy nie trzeba soli albo pieprzu i dodaj keczup. Gotuj wszystko na mały ogniu jakieś 15 minut do odparowania części wody.
Gulasz najlepiej smakuje na następny dzień ;)

Jeśli używasz szybkowaru najpierw podsmaż mięso z cebulą i czosnkiem a następnie dodaj wszystkie składniki, zamknij i gotuj pewnie jakieś 40 minut. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger