Przejdź do głównej zawartości

Najlepsza pomidorowa



Ostatnio pisałam Wam, że w zimie najbardziej brakuje mi świeżych pomidorów. Oczywiście są one dostępne cały rok w sklepach ale mnie nie zachęcają do jedzenia, więc i rzadko je kupuję. Póki jeszcze są korzystajmy z nich. Dziś mam dla Was kolejną zupę pomidorową, z pomidorów, nie przecieru czy koncentratu. Z naszych pięknych, cudownych, pysznych, domowych pomidorów. Czemu domowych? Bo pochodzą z mojego ogródka i koleżanki. 

Składniki:
- około 1,5 kg dowolnych pomidorów:
- 1 duża marchew;
- 1 średnia cebula;
- połowa piersi z kurczaka;
- połowa czerwonej papryki;
- łyżka masła klarowanego;
- 2 woreczki ryżu;
- pieprz, sól, słodka i wędzona papryka, suszona bazylia, liść laurowy, ziele angielskie.

Opcjonalnie:
- kwaśna śmietana, jogurt naturany, kozi lub owczy;
- dowolna zielenina: natka pietruszki, bazylia lub oregano (wszystko świeże).

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj kurczaka. Oczyść go, pokrój w małą kostkę i podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Obraną cebulę drobno pokrój i dodaj do mięsa. Wszystko tylko lekko podsmaż i dolej około 2 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Najpierw dodaj marchew bo jest najtwardsza. Po około 10 minutach wrzuć pomidory i paprykę. Gotuj wszystko na mały ogniu, powoli, niech zupa nabierze koloru bo dziś nie używamy żadnego koncetrantu aby nadać kolor. 
Gdy będziesz dodawać paprykę i pomidory wstaw wodę na ryż. Gdy się zagotuje dodaj odrobinę soli (odrobina to nie łyżeczka a powiedzmy więcej niż szczypta) i ryż. Po 10-15 minutach będzie gotowy jak i nasza zupa. 

Moją zupę postanowiłam wzbogacić jogurtem naturalnym, wystarczy jedna łyżka. Jeśli lubicie eksperymentować to polecam Wam ser kozi lub owczy. Ser kozi dostaniecie bez problemu na przykład w Biedronce a owcze dorwiecie w większych marketach typu Carrfour czy Auchan.

Smacznego!

Przypominam również moje pozostałe przepisy na zupę pomidorową:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.