Przejdź do głównej zawartości

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką



Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.
Składniki:
- 1 filet molwy; (on jest dosyć spory, więc jeden na dwie osoby + dziecko wystarczy)
- 2 jajka;
- 3/4 kubeczka śmietany 30%;
- połowa małej papryki;
- połowa małej czerwonej cebuli;
- pieprz, sól, słodka czerwona papryka;
- świeży koperek;
- sok z cytryny;
- odrobina masła.

Opcjonalnie: gnocchi.





Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 st., opcja góra/dół, termoobieg około 160 st. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, filet molwy pokrój na mniejsze kawałki i ułóż. Dopraw pieprzem, solą i słodką papryką. Ta ryba jest delikatna, więc nie przesadzajcie z ilośćią przypraw i cebuli aby nie przyćmić jej smaku. Paprykę i cebulę umyj i pokrój w cienkie paski, ułóż na rybie. Włóż do piekarnika na 10 min.
W tym czasie roztrzep jajka i dodaj do nich śmietanę. Po 10 minutach wyjmij rybę i zalej roztrzepanymi jajkami ze śmietaną. Koperek ułóż na sam wierzch. Zapiekaj do 15 minut. Upieczoną rybe skrop odribną soku z cytryny.
Ja mój obiad podałam z gotowymi gnocchi, które wymagają gotowania tylko kilka minut, więc z zagotowaniem wody chwile poczekałam od momentu włożenia ryby do piekarnika. Jeśli wolisz makaron, ryż albo kaszę to zagotuj wodę od razu po włożeniu ryby z masą jajeczną.  



Na prawdę ten obiad wyszedł mi bardzo dobry a ta masa jajeczna jest mega. Najpierw chciałam zalać samą śmietaną rybe a potem stwierdziłam, że może jak dodam roztrzepane jajka będzie lepiej i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Na opakowaniu ryby był przepis i tam szli jeszcze o krok dalej bo jajka były ubite na pianę, więc jeszcze smaczniej.
Chyba na naszym stole zagości więcej ryb a raczej filetów bo jest to mega smaczny, zdrowy i szybki obiad. Ryby zdecydowanie za mało goszczą na polskich stołach. 
Wiem, że kurczaka lub indyka też się szybko przyrządza ale najpierw trzeba go obrać a filet z ryby od razu możemy obrabiać. Kuszą mnie jeszcze kotlety mielone z ryby, może w przyszłym tygodniu zrobię.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Thulem przez świat czyli recenzja wielofunkcyjnej przyczepki

Najwyższa pora aby napisać co nieco o naszej sportowej przyczepce, która umożliwia mi bieganie z Dianą. Używam jej już ponad pół roku, przebiegłyśmy razem setki kilometrów, więc opinie o niej już mam. Czy mi się sprawdza, czy drugi raz kupiłabym ją znowu a może inną albo wózek biegowy? O jej wadach i zaletach dowiecie się z tekstu.