Przejdź do głównej zawartości

Pasta kanapkowa z grochu



Dziś mam przepis niezwykle oryginalny. Jak już wiecie pasty kanapkowe uwielbiam, zarówno te kupne jak i robione w domu. Tutaj mamy ogromne pole do popisu, co widać po półkach sklepowych. Pojawiają się coraz to nowsze kompozycje smakowe. Moja propozycja nie powstała dlatego, że jakoś szczególnie uwielbiam groch ale dlatego, że mam go sporo. Zaczęłam, więc zastanawiać się w jaki sposób można przyrządzić go oprócz standardowej grochówki. Tak oto powstał pomysł aby zrobić z niego pastę na kanapki.
Składniki:
- 200 g grochu łuskanego;
- 1 średniej wielkości szalotka;
- 10 zielonych oliwek;
- oliwa z oliwek;
- pieprz, wegeta, liść laurowy, asafetyda*, suszone płatki chilli.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz groch, najlepiej zostaw go na całą noc. Do ugotowania grochu użyj szybkowaru, dodaj odrobinę pieprzu, wegety i liść laurowy, zamknij gar i gotuj przez około 40 minut. Groch powinien się rozpadać, unikniesz dodatkowej roboty czyli blendowania wszystkiego. Dobrze go odcedź, posiekaj szalotkę i oliwki. Do miseczki dodaj wszystkie składniki czyli: odsączony groch, posiekaną szalotkę i oliwki, łyżkę oliwy z oliwek oraz przyprawy. Oczywiście możecie wszystko zblendować na gładką masę jeśli taką wersję lubicie. Ja wszystko razem mieszam i gotowe!
Pasta oczywiście najlepiej smakuje na następny dzień lub po kilku godzinach gdy składniki dobrze się połączą. Moja pasta jest idealną propozycją do kanapek dla mięsożerców, wegetarian i wegan. Polecam takie wynalazki wszystkim osobom, które lubią się zdrowo odżywiać i dla dzieci. Często te najmłodsze nie chcą jeść warzyw ale zmiksowane na kanapce to już co innego, prawda? Tylko pamiętajcie aby dla dziecka odłożyć do innej miseczki część bez chilli albo w ogóle go nie dodawać. Smacznego! 

* zamiast asafetydy, możesz użyć suszonego czosnku albo rozdrobnionego w moździeżu kuminu - nie myl z kminkiem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.