Obiad z resztek #1
Brzmi stasznie a w rzeczywistości wyszedł mi bardzo smaczny obiad. Problem resztek jedzenia dotyczy każdego, tutaj każdy z nas jest taki sam. Jednak nie jesteśmy tacy sam pod kątem ich wykorzystania. Ja będę Was zachęcać do nie wyrzucania a przekształcania Waszych starych obiadów i resztek jedzenia w same pyszności. Absolutnie nie namawiam do jedzenia czegoś zepsutego, to od razu wyrzucamy.
- 3 piersi z kurczaka;
- kilka kiełbasek;
- całe ziemniaki z obiadu (ja musiałam jeszcze kilka dogotować);
- kilka pieczarek;
- duża śmietana 30%;
- 2 jajka;
- mały kawałek sera;
- połowa pęczku koperku;
- szczypiorek do posypania;
- pieprz, sól, kilka ziaren kolendry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, lubczyk i mango suszone;
- 2 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj pierś z kurczaka, wytnij tłuszcz i wszystko inne co uważasz za stosowne i pokrój na kawałki mniej więcej 5 cm. Na patelni rozgrzej masło i wyłóż mięso, od razu je przyprawiając (pieprzem, solą, ziernami kolendry, przyprawą do kurczaka, lubczykiem i mago suszonym). Pokrój kiełbasę w około 1 cm plasterki i dodaj do kurczaka. Obierz pieczarki i również dodaj na patelnię. Na samym końcu wrzuć pokrojone ziemniaki.
Teraz zróbmy zalewę do zapieczenia. Weź miskę średniej wielkości, wbij 2 jajka i roztrzep je. Następnie dodaj śmietanę i pokrojony koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Jeśli kurczak jest usmażony i pieczarki zmiękły zalej mięso masą jajeczno-śmietanową. Opcjonalnie dodaj ser żółty i posyp wszystko słodką papryką lub chilli, jeśli wolisz danie bardziej pikantne.
Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 15 minut i gotowe! Jeśli masz w domu szczypiorek, pokrój go i posyp całą zapiekankę.
Smacznego :)
- kilka kiełbasek;
- całe ziemniaki z obiadu (ja musiałam jeszcze kilka dogotować);
- kilka pieczarek;
- duża śmietana 30%;
- 2 jajka;
- mały kawałek sera;
- połowa pęczku koperku;
- szczypiorek do posypania;
- pieprz, sól, kilka ziaren kolendry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, lubczyk i mango suszone;
- 2 łyżki masła klarowanego.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj pierś z kurczaka, wytnij tłuszcz i wszystko inne co uważasz za stosowne i pokrój na kawałki mniej więcej 5 cm. Na patelni rozgrzej masło i wyłóż mięso, od razu je przyprawiając (pieprzem, solą, ziernami kolendry, przyprawą do kurczaka, lubczykiem i mago suszonym). Pokrój kiełbasę w około 1 cm plasterki i dodaj do kurczaka. Obierz pieczarki i również dodaj na patelnię. Na samym końcu wrzuć pokrojone ziemniaki.
Teraz zróbmy zalewę do zapieczenia. Weź miskę średniej wielkości, wbij 2 jajka i roztrzep je. Następnie dodaj śmietanę i pokrojony koperek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw. Jeśli kurczak jest usmażony i pieczarki zmiękły zalej mięso masą jajeczno-śmietanową. Opcjonalnie dodaj ser żółty i posyp wszystko słodką papryką lub chilli, jeśli wolisz danie bardziej pikantne.
Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 15 minut i gotowe! Jeśli masz w domu szczypiorek, pokrój go i posyp całą zapiekankę.
Smacznego :)
Pewnie się zastanawiacie skąd mi tyle kurczaka zostało. Mój mąż często kupuje w Biedronce piersi z kurczaka pakowane po 1,5 kg. Ciężko to zużyć na jeden raz dla rodziny 2+1.
Pamiętajcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz