Przejdź do głównej zawartości

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego



Na blogu pojawiły się jakiś czas temu zaje...fajne rolsy na imprezę a teraz czas na kolejną przekąskę. Moje pizzerinki sprawdzą się nie tylko na party ale też do pracy/szkoły jako przekąska lub na każde spotkanie ze znajomymi/rodziną. Są idealne bo zrobicie je jak zawsze szybko i z tego co lubicie. Jeśli nie macie pomysłu jakie skłaniki użyć, przychodzę z pomocą.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego;
- 1 laska kiełbasy podwawelskiej;
- 2 cebule;
- połowa czerwonej papryki;
- małe żółte pomidorki;
- kilka pieczarek;
- bawarski ser pleśniowy caractere;
- keczup;
- przyrawa do zapiekanek.

Przygotowanie:
Najpierw przygotujmy składniki czyli warzywa myjemy i suszymy. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski. Pomidorki przekój na pół a kiełbasę w talarki. Pieczarki jeśli są świeże i czyste nie obieraj tylko od razu pokrój w plasterki.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty wielkości około 10x10 cm. Smarujemy każdy keczupem i układamy na blachę do pieczenia. Pamiętaj aby zostawić odstępy bo ciasto francuskie nieco zwiększy swoją objętość. Na połowie kwadratów ciasta układamy kiełbase i cebule. Na drugiej połowie układamy pieczarki, paprykę i pomidorki. Na wszystko kładziemy ser pleśniowy i posypujemy przyprawą do zapiekanek. Możesz ją zamienić na przykład na oregano lub świeży tymianek.
Nasze pizzerki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200/220 st. i pieczemy około 20 minut. Po 15 minutach sprawdź czy ciasto czasem nie przypala się i nie trzeba zmniejszyć temperatury.
Smacznego! :)




Backstage z sesji pizzerinek ;) 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.