Przejdź do głównej zawartości

Malinowe cudo



Myślałam, że ten przepis jest już na blogu ale życie po raz kolejny mnie zaskoczyło i okazuje się, że nie. To ciasto robię co roku, gdy pojawią się u mnie w ogródku maliny. Jest to moja obowiązkowa pozycja. W tym roku wyszło mi po prostu obłędnie, tak nam smakowało, że tydzień później również je zrobiłam. Uprzedzam, że ciasto jest prawdziwą bombą koloryczną i smakową. Maliny jeszcze są dostępne, więc się śpieszcie i róbcie. 

Składniki na kruche ciasto:

- 300 g mąki pszennej tortowej;

- 200 g zimnego masła;

- do 100 g dowolnego cukru (może być drobny cukier do wypieków, brązowy, dodatek kokosowego, zwykły biały);

- 1 jajko;

- szczypta soli.

Składniki na krem śmietanowy:

- 1 opakowanie śmietany 30%, dobrej jakości (mnie ta biedronkowa i lidlowa nie ubija się bez dodania śmianfixu);

- 1 opakowanie serka mascarpone;

- kilka łyżej cukru pudru.

Dodatkowo:

- około 1/2 kg malin;

- kilka listków świeżej mięty;

- 1 opakowanie galaretki agrestowej;

- do 300 ml wody.

Przygotowanie:

Zacznijmy od wyrobienia ciasta. Ciasto kruche w przeciwieństwie do większości mas, wyrabiamy z zimnych składników. To znaczy i jajko i masło wyciągamy z lodówki kiedy zaczynamy robić ciasto. Na tortownicę wysyp mąkę, cukier i sól, dodaj jajko. Masło nożem pokrój na mniejsze kawałki, przełóż na sypkie składniki i spróbuj nożem połączyć wszystko razem. Teraz czas na ugniatanie ciasta, zajmie to do 5 minut. Tutaj wystarczy, że składniki połączą się i utworzą jedną zbitą kule, którą można włożyć na chwile do lodówki. Polecam ten zabieg zwłaszcza w upalne dni.
Piekarnik nagrzej do 180/170 st. Na tortownicę wysyp odrobinę mąki i rozprowadź ją równomiernie po niej, oprusz również dłonie oraz wałek. Ciasto wtedy będzie mniej się kleić do wszystkiego wokół. Rozwałkuj na dowolną grubość, ja wałkuje na około 0,5 cm grubości. Przełóż je do blachy, widelcem nakłuj i piecz do 20 minut. Ciasto trochę nam z naszej blachy spłynie, więc tym się nie przejmuj, to normalne. Masło się topi. 



Gotowe ciasto musi się dobrze schłodzić bo inaczej nasza bita śmietana spłynie. 
Nie ubijaj śmietany od razu bo nie ma sensu. Składników na masę śmietanową również nie wyciągamy wcześniej z lodówki, im śmietana chłodniejsza tym lepiej się ubije. Wlewamy ją do wysokiego naszynia i ubijamy na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy śmietana będzie sztywna dodaj cały serek mascarpone i wymieszaj wszystko na najwolniejszych obrotach miksera. Tylko do połączenia składników.
Wyłóż masę na ciasto, następnie dodaj listki mięty i maliny. Mięte układam pod owoce ponieważ ona nie uschnie, zachowa świeżość oraz będzie miłym zaskoczeniem smakowym dla jedzących nasze ciasto ;) 



Teraz czas na galaretkę i znowu czekanie. Tak, to ciasto niby robi się szybko a czeka nas sporo czekania ale warto. Wlej do garnka około 300 ml wody i wsyp galaretkę. Na opakowaniach polecają wlać aż 500 ml wody, ja nie polecam, galaretka nie zetnie się Wam. Postaw garnek na ogniu, mieszaj wszystko rózgą, dopóki suche składniki się nie rozpuszczą. Nie zagotuj jej. Odstaw gdzieś garnek do ostudzenia, gdy będzie zimna możesz ją włożyć do lodówki, co przyspieszy ścinanie się jej. Gdy zacznie to robić wylej ją na nasze maliny, włóż z powrotem do lodówki i gotowe.



Ciasto przed podaniem radzę trochę ocieplić gdyż dopiero co wyjęte z lodówki będzie ciężkie do ukrojenia. Z racji tego, że mamy tam dużo masła będzie ono twarde. My ostatnio wieźliśmy je do Krakowa i w upale strasznie odwilgło i było tak genialne, że musiałam się hamować aby nie zjeść całego na raz. 
Zamiast malin możecie użyć również innych świeżych owoców sezonowych lub dodać dżem, powidła, frużelinę, konfitury, owoce z puszki i co Wam jeszcze innego do głowy przyjdzie.
Nie musicie również zalewać owoców galaretką. Tylko pamiętajcie wtedy aby ciasto szybko zjeść bo owoce mogą się popsuć, zwłaszcza w lecie. 

Podrzucam Wam jeszcze inne moje propozycje na kruche ciasto, może coś Was zainspiruje. Czekam na Wasze zdjęcia i pomysły na to szybkie i proste ciasto :)

Szarlotka
Kruche z brzoskwiniami
Kruche babeczki
Kruche z bananami
Kruche z uleną



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.