Śliwkowe szaleństwo

Trochę się z tym przepisem spóźniłam ale może jeszcze gdzieś dostaniecie śliwki a jeśli nie to pozostają Wam do wyboru inne owoce. Ciasto nie należy do ekstra szybkich ale na pewno do smacznych. Dawno nie było u mnie biszkoptu, więc serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim pomysłem na śliwki + biszkopt.
Składniki:
- około 1,5 kg śliwek węgierek;
- 1 waniliowy serek;
- około 100 ml wody;
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej;
- 10 łyżek cukru;
- śmietanka 30%;
- 1 śmietankowy serek;
- torebka czarnej herbaty;
- cukier puder.
 
Biszkopt robię tylko z jednego przepisu, pochodzi on ze strony www.ciastkożercy.pl
Tutaj podaję Wam linka bezpośrednio do przepisu. Proszę zwrócić uwagę na wielkość tortownicy jakiej używa autorka czyli 16 cm średnicy.
 
Przygotowanie:
Gdy upieczemy biszkopt studzimy go na kratce. Gdy przestygnie, zaparz czarną mocną herbatę, przekrój biszkopt na pół i naponczuj go. I tak go zostaw. W trakcie gdy biszkopt stygnie możesz umyć śliwki i pozbyć się pestek. Zostaw trochę do dekoracji a z reszty zrobimy farsz. Ułóż je na patelni miąższem do góry i zasyp cukrem. Zostaw to wszystko do momentu aż śliwki nie puszczą soków. Wtedy zacznij je smażyć aż do momentu kiedy nie zrobią się miękkie i nie będą się rozpadać. Wtedy do szklanki z wodą dodaj kilka łyżek mąki ziemniaczanej, wymieszaj i dodaj do śliwek. Mieszaj wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Będzie to jedna z warstw naszego ciasta, więc musi być dosyć gęsta. Śliwki muszą również przestygnąć. Gdy wszystko będzie zimne mamy prawie koniec. Czas na najsmaczniejszą rzecz czyli bitą śmietanę. Jednak zrobimy ją tylko z połowy naszej śmietany aby nie było zbyt ciężko. Śmietanę ubij, dodaj cukier, serek i odstaw do lodówki. 
Pierwszą połowę biszkoptu posmaruj serkiem waniliowym i ułóż frużelinę ze śliwek. Nałóż drugą cześć biszkoptu i na nią masę śmietanową. Teraz czas już na ostatni dodatek czyli śliwki. Ja wymyśliłam sobie ułożenie takie jak widać na zdjęciu ale nie radzę go powielać. O wiele łatwiejsze w użyciu czyli krojeniu ciasta i jedzeniu będą owoce pokrojone w talarki. Będą też bardziej efektywne. Na tym etapie możemy zakończyć zabawę z naszym ciastem ale jak Wam mało słodkości to możecie posypać owoce cukrem pudrem.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger