Przejdź do głównej zawartości

Zupa z indykiem i kukurydzą



Jakiś czas temu pisałam, że będę wrzucać Wam jednogarnkowe obiady na chłodne jesienno-zimowe dni. Są one idealne na tą porę roku bo świetnie rozgrzewają oraz macie obiad na minimum 2 dni ;) Piszę minimum bo ja zup ani obiadów jednogarnkowych nie umiem ugotować na 1-2 dni. Zawsze tego wyjdzie o wiele za dużo. Dzisiaj mam dla Was propozycję z indykiem bo zdecydowanie za mało gości w naszych kuchniach na rzecz kurczaka.

Składniki:
- połowa piersi z indyka, ok. 1 kg;
- 1 puszka kukurydzy;
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- 3 duże ziemniaki;
- 1/2 czerwonej papryczki chilli;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 średnia czerwona cebula;
- 2 łyżki masła klarowanego;
- przyprawy: kilka ziaren kozieradki, kolendry i ziela angielskiego, liść laurowy, biały i kolorowy pieprz, wegeta, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie:
Najpierw wykrój z indyka błony i pokrój go w małą kostkę, 1-2 cm. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli pokrój w kostkę i zeszlij na rozgrzanym maśle w szybkowarze. Po kilku minutach dodaj mięso, smaż wszystko razem kilka minut i zalej wodą, około 2 l. Gdy w garnku się rumieni cebula z mięsem lub już powoli gotuje czas na resztę warzyw. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce lub użyj do tego malaksera. Wszystko wrzuć do garnka. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i doprawiamy. Szybkowar zamykamy i gotujemy wszystko około 50 minut. Ja ze względu na dziecko zupy gotuję tak aby mięso i warzywa dosłownie rozpadały się bo ona tak lubi. Jeśli wolicie czuć co jecie gotujcie zupę około 40 minut. 

Taki obiad możecie podawać solo albo z  pieczywem, grzankami albo makaronem, ryżem lub kaszą. 

Smacznego! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.