Makaron obfitości



Dlaczego obfitości? Ponieważ jest tutaj dużo składników i jakoś muszę przykuć Twoja uwagę. Mam ostatnio takie smaki, że hej! Jakby ktoś się zastanawiał to w ciąży nie jestem :) Naszło mnie na marchewkę i ostatnio wszędzie ją dodaje. Oczywiście ciasto marchewkowe też zrobiłam :D Przechodzimy do przepisu.

Składniki:
- połowa opakowania mielonego mięsa z indyka;
- połowa opakowania makaronu wstążki (mogą być również świderki czy rurki);
- połowa dużej cebuli lub jedna średnia;
- 1 duża marchewka;
- połowa opakowania kurek;
- połowa czerwonej papryki:
- mała cukinia;
- mała śmietana 30%;
- gałązka rozmarynu;
- kilka łyżek oliwy z oliwek;
- kiełki do dekoracji + łyżeczka czarnuszki lub zielona część z cebuli czyli szczypior;
- pieprz, sól, wegeta, zioła prowansalskie.



Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia warzyw. Ja rano wlałam oliwę z oliwek na patelnię i wrzuciłam pokrojoną w kostkę cebulę aby  nadać oliwie aromatu. Jeśli nie macie czasu to rozgrzewacie oliwę z oliwek, wrzucacie posiekaną cebulę i kilka minut ją podsmażacie. Ale zanim to zrobicie radzę najpierw kurki umyć i oczyścić z ziemi. Większe pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz młodą marchew nie obieraj jej ze skóry tylko pokrój w talarki i wrzuć do cebuli razem z gałązką rozmarynu. Znowu kilka minut mieszaj i podsmażaj. Dodaj mięso mielone. Przypraw wszystko pieprzem mielonym, wegetą oraz ziołami prowansalskimi.




Teraz czas na zagotowanie wody na makaron. Pamiętaj aby solić wodę dopiero jak zacznie wrzeć. Makaron gotuj do momentu aż nie będzie al dente, odcedź i niech czeka na swoją kolej.
Do mięsa wrzuć pokrojone kurki. Teraz czas na paprykę, pokrój ją w około 1.5 cm kostkę i wrzuć na patelnię. Na samym końcu ląduje cukinia z tego względu, że potrzebuje najmniej czasu aby była miękka. Znowu mieszamy, około 5 minut smażymy nasze składniki i wlewamy śmietanę. Zmniejszamy ogień i czekamy aż się nasz farsz zagotuje. Teraz możesz wrzucić makaron. Poczekaj chwilę aby wchłonął cześć śmietany, wymieszaj wszystko dokładnie. 



Ja mój makaron udekorowałam kiełkami koniczyny oraz posypałam czarnuszką. Jak już widzieliście na story, mąż dostał wersję ze szczypiorem. Makaron idealnie komponuje się również ze startym serem. Możecie dowolnie kombinować albo zjeść Waszą pastę bez żadnego dodatku. Sama w sobie jest pyszna.

Jeśli jesteś smakoszką/smakoszem makaronów koniecznie zobacz poniższe przepisy:
Spaghetti z owocami morza
Zapiekany makaron
Podrasowany makaron ze szpinakiem
Makaron wege #1



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger