Wegański obiad #2



Wiecie kiedy wychodzą mi najlepsze wegańskie obiady? Kiedy po prostu coś spontanicznie gotuję a nie skupiam się na składnikach. Jeśli zastanawiam się czy dany produkt jest wegański czy nie, zazwyczaj okazuje się, że nie. Teraz kolejny raz postanowiłam dać szansę dla tofu bo ciągle nie mogę się do niego przekonać.

Składniki;
- 1 tofu marynowane w tymianku;
- połowa słoika ciecierzycy;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 4 pomidory suszone z zalewy;
- 4 łyżki fasoli mung;
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung lub inne na patelnię;
- 2 łyżki pasty Winiary z suszonych pomidorów albo sosu pomidorowego;
- oliwa z oliwek;
- 200 ml wody;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (śmietana dla wegetarian:);
- 1 woreczek dzikiego ryżu;
- opcjonalnie zielona pietruszka i dowolne nasiona do posypania;
- pieprz, sól, wegeta.



Przygotowanie:
Dla odmiany zaczniemy od przygotowania ryżu bo gotuje się dłużej niż biały. Wstawiamy garnek z wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy odrobinę soli i jeden woreczek ryżu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulę. Kroimy w 1 cm kostkę tofu, dokładamy do cebuli i czosnku. Wrzucamy 4 łyżki fasoli mung. Mieszamy i smażymy kilka minut, w zależności jak bardzo chcemy mieć zrumienionee tofu. Dodajemy połowę słoika ciecierzycy, kroimy drobno suszone pomidory w zalewie i dodajemy na patelnię. Mieszamy i smażymy. Po chwili dodajemy 2 łyżki pasty, doprawiamy wegetą i pieprzem, przemieszaj. Pasta jest gęsta więc, wlej około 200 ml wody. Na małym ogniu smaż tofu, co jakiś czas mieszając aż do momentu kiedy ugotuje się ryż. Ryż odcedź, przełóż z woreczka na patelnie, wymieszaj wszystko i gotowe. Polecam to danie podawać posypane dowolnymi ziarnami i pietruszką. Dla wegetarian i mięsożerców polecam, dodać jeszcze 1 łyżkę kwaśnej śmietany.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger