Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z bananami, żurawiną i kruszonką


Zapewne każda kobieta chociaż raz w życiu zadała jedno z tych pytań: co chcesz na obiad? jakie upiec ciasto? Ja dziś dostałam taką odpowiedź: to ja chce takie z kremem bananowym w jakimś kruchym cieście, może być w formie babeczek albo ciasteczek. Bitej śmietany nie miałam w domu, do sklepu nie bardzo chciało mi się iść, więc typowy krem odpadał. Długo myślałam co zrobić aż natchnęło mnie jedno słowo: babeczka czyli muffinka. Dodam więcej, muffinki z bananami i kruszonką. Będzie coś chrupać, będą kremowe banany i pyszne ciasto. Do dzieła!
Składniki: (około 15 babeczek)
- 400 g mąki pszennej
-100 ml mleka
- 100 ml maślanki (opcjonalnie, nie zawsze ją dodaje)
- 50 g masła
- 70 g cukru
- 2 jajka 
- 2 banany
- garść żurawiny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli

Kruszonka: (składniki podaję na oko, gdyż kruszonkę miałam już zamrożoną i nie pamiętam dokładnie proporcji)
- 2 łyżki płatków owsianych (płatki nadają prawdziwej chrupkości)
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj sobie formę na babeczki i pokrój banany w talarki.
Potem proponuję zrobić kruszonkę. W małym rondelku roztop masło i wsyp suche składniki. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Kruszonka nie może być zbyt sucha ani zbyt wodnista. Jeśli będzie za sucha dodaj odrobinę masła, jeśli za rzadka dodaj mąki albo płatków.

Ciasto:
Roztapiamy masło i czekamy jak ostygnie. Wlewamy je do miski razem z mokrymi składnikami (mleko, maślanka, roztrzepane jajka). Wszystko mieszamy do połączenia składników. 
Następnie wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy rózgą do połączenia składników.
Wlewamy do każdej foremki około 2 łyżki masy. Dodajemy do każdej pokrojone banany a do kilku również żurawinę. Uzupełniamy resztą masy. Posypujemy kruszonką i żurawiną. Pieczemy około 20 minut w 200 st., góra/dół. Uważamy aby ich nie przypalić, można zmniejszyć również temperaturę i wydłużyć czas pieczenia.


Bardzo lubię muffinki, chyba najczęściej je robię. Są proste i szybkie w wykonaniu. Można dowolnie eksperymentować ze smakami i dodatkami. Zawsze wychodzą, nie musicie się martwić, że nie wyrosną lub zrobi się zakalec. Dobre do kawy i na spotkanie z przyjaciółką. Też je lubicie?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.