Przejdź do głównej zawartości

Sałatka jarzynowa z czarną fasolą




Dziś chciałabym Was przekonać do czarnej fasoli. Rzadko ją jadamy i nie w każdym sklepie możemy ją dostać ale warto jej poszukać. Czarna fasola może być świetną alternatywą dla czerwonej i białej. Polubią ją na pewno osoby nie jedzące mięsa, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Zawiera również flawonoidy, które mają zdolność antyoksydacyjną. Czarną fasolę mogę również polecić kobietom w ciąży ponieważ jest źródłem bardzo ważnego dla nich kwasu foliowego. Dziś pokażę pomysł na sałatkę jarzynową. Do dzieła!

Składniki:
- 3/4 puszki kukurydzy, groszku i czarnej fasoli
- 1/2 słoika selera
- 4 białe części pora
- 1 duża czerwona cebula
- połowa świeżego ananasa
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 4 łyżki musztardy, użyłam "kremu z gorczycy"
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Myjemy pory i cebulę, osuszamy. Cebulę kroimy w kostkę a pory (tylko białą część) w talarki. Ananas obieramy i kroimy również w kostkę.
Do metalowej miski wsypujemy wszystkie warzywa: kukurydzę, groszek, seler, pokrojoną cebulę, ananasa i pory. Przed wrzuceniem do miski czarnej fasoli, radzę ją dobrze odcedzić. 
W szklance mieszamy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy składniki się połączą, mieszkamy je z naszą sałatką.
Szybka, prosta, smaczna, najlepsza oczywiście na drugi dzień. Czarna fasola przekonuje mnie również ze względu na swój kolor, ubarwi każdą potrawę, na talerzu nie będzie nudno. Zachęcam do eksperymentowania. Pochwalcie się swoimi sałatkami.





















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.