Sałatka jarzynowa z czarną fasolą




Dziś chciałabym Was przekonać do czarnej fasoli. Rzadko ją jadamy i nie w każdym sklepie możemy ją dostać ale warto jej poszukać. Czarna fasola może być świetną alternatywą dla czerwonej i białej. Polubią ją na pewno osoby nie jedzące mięsa, ponieważ jest doskonałym źródłem białka. Zawiera również flawonoidy, które mają zdolność antyoksydacyjną. Czarną fasolę mogę również polecić kobietom w ciąży ponieważ jest źródłem bardzo ważnego dla nich kwasu foliowego. Dziś pokażę pomysł na sałatkę jarzynową. Do dzieła!

Składniki:
- 3/4 puszki kukurydzy, groszku i czarnej fasoli
- 1/2 słoika selera
- 4 białe części pora
- 1 duża czerwona cebula
- połowa świeżego ananasa
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 4 łyżki musztardy, użyłam "kremu z gorczycy"
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Myjemy pory i cebulę, osuszamy. Cebulę kroimy w kostkę a pory (tylko białą część) w talarki. Ananas obieramy i kroimy również w kostkę.
Do metalowej miski wsypujemy wszystkie warzywa: kukurydzę, groszek, seler, pokrojoną cebulę, ananasa i pory. Przed wrzuceniem do miski czarnej fasoli, radzę ją dobrze odcedzić. 
W szklance mieszamy majonez, śmietanę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy składniki się połączą, mieszkamy je z naszą sałatką.
Szybka, prosta, smaczna, najlepsza oczywiście na drugi dzień. Czarna fasola przekonuje mnie również ze względu na swój kolor, ubarwi każdą potrawę, na talerzu nie będzie nudno. Zachęcam do eksperymentowania. Pochwalcie się swoimi sałatkami.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger