Przejdź do głównej zawartości

Bezalkoholowy grzaniec z pomarańczą i jabłkiem

Długie, zimne wieczory zawitały do nas na dobre i na razie nic się nie zmieni. Trzeba, więc sobie jakoś urozmaicić te ponure wieczory jak i dni. Sądzę, że wiele z Was zasiada w takie popołudnia wygodnie w fotelu z kubkiem/szklanką czegoś ciepłego. Po długim ciężkim dniu jedną z lepszych rzeczy jakie możemy sobie zafundować to pyszny bezalkoholowy lub alkoholowy grzaniec. Jak dla mnie to jest jeden z uroków zimy - długie leniwe popołudnie spędzone pod kocem z książką, oglądając ulubiony serial lub film,  i ciepłym napojem. 

Składniki: (dla 1 osoby)
- około 300 ml wody ( w zależności jak dużą mamy szklankę)
- połowa pomarańczy
- 1 duże jabłko, miękkie i słodkie
- kilka goździków
- anyż
- ziarna kardamonu
- laska cynamonu 

Przygotowanie:
Banalnie proste ;) Obieramy jabłko ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki, pomarańcz w plasterki. Jabłko, pomarańcz i przyprawy wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy do momentu kiedy jabłka nie będą zupełnie miękkie, do pół godziny. Należy tutaj uważać na długość gotowania pomarańczy, wyjmijcie ją po około 10 minutach bo inaczej Wasz grzaniec zrobi się gorzki. 
Jeśli macie ochotę dodać alkoholu polecam rum ale dodajcie go na końcu bo inaczej procenty mogą Wam wyparować ;)
Po około pół godzinie gotowania, staramy się wycisnąć sok z odłożonych pomarańczy, mieszamy wszystko razem i przelewamy do szklanki. Gotowe! Ale Wam będzie pięknie pachnieć w domu.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.