Przejdź do głównej zawartości

Perfekcyjna zupa pomidorowa

Pomidorowa - jedna z zup jadana najczęściej przez Polaków. Nie dziwię się bo jest pyszna i zdrowa. Można ją podawać na wiele sposobów, jako krem, z ryżem, makaronem, kozim serem, kwaśną śmietaną. Mimo tak wielu możliwości zazwyczaj robiona jest w poniedziałki na niedzielnym rosołku. Przyznać się, kto z Was tak nie robił? Ja na razie nie miałam okazji bo... jeszcze nigdy nie ugotowałam takiego tradycyjnego rosołu. Jakoś ta zupa zupełnie mi nie po drodze. Wracając do mojej perfekcyjnej zupy pomidorowej, chciałam aby była aromatyczna i bardzo czosnkowa. Czosnek wręcz uwielbiam. Trochę z nią poeksperymentowałam bo użyłam do podsmażenia cebuli i czosnku oleju sezamowego. Byłam ciekawa efektu, wyszło meega :) Zatem, do dzieła!

Zupę pomidorową najlepej zrobić ze świeżych pomidorów ale... ja wykonałam ją z takich ze słoika. We wrześniu warto zrobić sobie kilka słoiczków z przecierem pomidorowy na zupę lub całymi pomidorami. W zimie na pewno nie pożałujecie bo takie przetwory możecie wykorzystać np. do sosów. 

Składniki:
- 1 słoik pomidów (mój ma około 540 ml pojemności)
- 0.5 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka główek czosnku
- 1 duża cebula lub kilka małych
- 1-2 łyżki oleju sezamowego
- kawałek selera, pora i pietruszki (nie dodawałam marchwi bo nie miałam)
- 200 ml wody
- przyprawy: zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz, sól
opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
Najpierw obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę. Nie musi być drobno bo i tak wszystko zostanie zblendowane. Rozgrzej olej w garnku. Wrzuć cebulę, czosnek, pietruszkę, por i seler, podsmaż wszystko. 
Następnie dodaj pomidory, bulion i wodę. Dodaj również koncentrat pomidorowy i przypraw według uznania. Gotuj wszystko na małym ogniu, około 10-15 minut. Następnie wszystko zblenduj, spróbuj zupę i jeśli trzeba dopraw jeszcze raz. Zostaw ją jeszcze na około 5 minut na małym ogniu. 
Sposób podania zależy od Ciebie, możesz posypać zupę natką pietruszki, ugotować ryż lub makaron albo posypać grzankami. Moja zupa pomidorowa będzie idealna dla osób dbających o zgrabną sylwetkę. 
Zdradzę Wam mały sekret ;) Najlepiej smakuje na następny dzień jak zajdzie bardzo skomplikowany i tajemniczy proces fizyczno-chemiczny czyli po prostu przegryzie się.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.