Przejdź do głównej zawartości

Pyszna i prosta szarlotka

 Miał być dziś wpis o zupełnie czym innym ALE zrobiłam wczoraj szarlotkkę i wyszła obłędna, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Jest w miarę szybki ale przede wszystkim prosty, więc osoby, które nie nabrały jeszcze pewności w pieczeniu ciast poradzą sobie z nim bez większych problemów. Każdy lubi szybkie i proste przepisy a do szarlotki chyba nie trzeba nikogo dwa razy namawiać. Jest to idealne ciasto na zimę. Jabłka są dostępne w sklepach i na bazarach a zapach jaki roznosi sie po domu podczas pieczenia jest cudny. Można ją zjeść na ciepło a dodane przyprawy korzenne na pewno nas rozgrzeją.

Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki typu 450
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego lub waniliowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 jabłka
- 1 łyżka cynamonu
- świeżo starta gałka muszkatołowa 

Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp 2 rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cukier puder i migdałowy. Wymieszaj wszystko i dodaj zimne, pokrojone masło. Posiekaj składniki nożem, następnie dodaj jajko. Teraz radzę użyć naszych dłoń i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Po wyrobieniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki lub zamrażarnika. 
Gdy ciasto się chłodzi umyj, obierz i pokrój jabłka na średniej wielkości kawałki. 
Po około 30 minutach wyjmij ciasto, zostaw mały kawałek na posypkę.
Resztę rozwałkuj, wyłóż spód i boki foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 10 minut.  
Po tym czasie wyjmij ciasto, wyłóż na nie jabłka, posyp cukrem wanilinowym, brązowym, cynamonem i świeżą gałką muszkatołową. Pokrusz jabłka pozostałym ciastem.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz około 30 minut.







































Najlepiej oczywiście smakuje jak jeszcze jest ciepła. Jak macie w domu lody waniliowe to już w ogóle miodzioo. Kalorii sporo ale przecież biegamy aby jeść ciastki ;) Do porannej czy popołudniowej kawy też się idealnie nada. Jabłka możecie też zamienić na gruszki, również będzie znakomicie smakować. Pochwalcie się swoimi wypiekami.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.