Przejdź do głównej zawartości

Śledzie z żurawiną


Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu Święta bez śledzi to nie Święta. Zawsze moja mama kupowała gotowe w sklepie, do momentu kiedy postanowiłam zrobić je sama. Przejrzałam Internet w poszukiwaniu inspiracji i znalazłam! Mam przepis na perfekcyjne śledzie z żurawiną i dużą ilością cebuli. Mogę śmiało powiedzieć, że moja wersja to cebula ze śledziami a nie na odwrót. Jeśli, więc lubicie te rybki w oleju i cebuli, z lekką nutką słodkości to zapraszam po przepis. Smaki idealnie sie uzupełniają, w tym roku trochę podrasowałam przepis i jak pewnie część z Was już zauważyła, dodałam na wierzch anyż. Zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie zostały odłożone w chłodne miejsce aby śledzie przeszły wszystkimi smakami a cebula zmiękła.
 
Składniki:
- 1 opakowanie śledzi - 800 g (polecam kupować na wagę, ja w tym roku poszłam na łatwiznę i wzięłam te w wiaderku, nie polecam)
- 6 cebul - 3 czerwone i 3 białe
- kilka ząbków czosnku
- 2 garście żurawiny
- oliwa z oliwek, około 100 ml
- olej rzepakowy, około 200 ml
Przyprawy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pierz
- anyż (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Śledzie zamocz na 15 minut w wodzie. 
Cebulę obierz i umyj. Następnie pokrój ją w piórka, czosnek obierz i przekrój na pół. 
Na samym końcu pokrój śledzie w kilkucentymetrowe paseczki.
Jeśli mamy przygotowane i pokrojone wszystkie składniki zaczynamy układać je warstwowo w misce. 
Na sam spód miski dałam ziele angielskie, liść lauurowy, pieprz, cebulę, czosnek, żurawinę i śledzie. Mi wyszły 3 takie warstwy. 
Zalewamy wszystko oliwą i olejem, możemy również polewać wszystko po każdej ułożonej warstwie. Na samą górę położyłam anyż. 
Tak przygotowane śledzie przykrywamy folią i odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Im dłużej leżą, tym lepiej wszystko się przegryzie ;) 
Smacznego!   

Śledzie są szybkie i proste w przygotowaniu. Możecie je zrobić wieczorem i rano będą w sam raz na śniadanie.
Polecam również zaciągnąć swoje pociechy do pomagania, jeśli nie przeszkadza im zapach ryby. Gdy wszystko pokroicie i przygotujecie, zapewne dzieciaki z wielką radościa pomogą w układaniu kolejnych wartw. Tylko nie zapommnijcie im ubrać rekąwiczek na dłonie aby nie prześmierdły śledziami a przede wszystkim aby nie potarły sobie oczu ręką, którą dotykały cebuli. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.