Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti ze szparagami i boczkiem


Szparagi, to jedne z mich ulubionych warzyw, szkoda, że dostępne są przez tak krótki okres. Pod koniec kwietnia zawsze zaczynam je wypatrywać w sklepach i na straganach. Wiem, że wcześniej dostępne są te np. z Hiszpanii ale ja wyczekuję, naszych rodzimych. Szparagi są polecane kobietom w ciąży oraz tym dbającym o smukłą sylwetkę, ponieważ na 100 g mają tylko 18 kcal. Kolejna zaleta szparag to szybkość w ich przyrządzaniu. Jedyna rzecz, która może zniechęcać do ich kupna to cena ale raz w roku możemy sobie na to pozwolić ;) Do dzieła! 

Składniki:
- szparagi
- około 100 g surowego boczku
- 100 ml śmietany 18%
- makaron spaghetti
- nasiona słonecznika i sezamu
- pieprz i sól

Przygotowanie:
Najpierw kroimy boczek w kostkę i wytapiamy z niego tłuszcz robiąc po prostu skwarki. W międzyczasie gotujemy makaron. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcowki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. 
Po wytopieniu tłuszczu, zgarniamy boczek do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy kilka minut nasze szparagi. 
Gdy szparagi i makaron są już prawie gotowe prażymy nasze nasiona.
Makaron odsączamy z wody i razem z boczkiem dodajemy do szparag. Solimy i pieprzymy według uznania. Wszystko zalewamy śmietaną i mieszamy do połączenia składników. 

Jeśli chcecie mieć wersję bardziej fit usuńcie boczek a szparagi przysmażcie na oleju rzepakowym albo zblanszujcie. Jednak polecam wersję z boczkiem. Powiem Wam, że szparagi miały grać główną rolę a przypadła ona boczkowi ;) Kiedyś unikałam dodawania boczku do dań ale mój Luby nauczył mnie lubić boczek ;) On musi mieć go wszędzie i tak zaczęłam powoli dodawać go tu i ówdzie. Powiem Wam, że taki podsmażony boczek nadaje aromatu oraz smaku, polecam. 
A Wy w jakiej formie lubicie szparagi?



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.