Przejdź do głównej zawartości

Domowe hamburgery


Lubicie burgery? Ja bardzo, zarówno te mięsne i wege. Zagościły one w restauracjach na dobre, knajpy serwujące hamburgery wyrastały w Krakowie jak grzyby po deszczu. Epoka tanich, nijakich odgrzewanych hamburgerów w mikrofali minęła już chyba na dobre. Tylko nieliczne bary serwują klientom te tzw. gotowce. Oczywiście za porządnego, wielkiego burgera trzeba zapłacić tyle co za obiad ale na prawdę warto a jeśli chcecie oszczędzić zróbcie je w domu.  Ja mam dziś 2 propozycje na przygotowanie mięsa, reszta składników zależy od Was. Do dzieła!


Składniki na pikantnego burgera:
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- połowa dużej cebuli
- odrobina bułki tartej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki wędzonej papryki
sól i pieprz wedle uznania

Składniki na tradycjnego burgera:
- 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- połowa dużej cebuli
- odrobina bułki tartej
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz wedle uznania

Pozostałe składniki:
- 4 bułki hamburgerowe dobrej jakości - moje takie nie były :/ - lub kajzerki
- kilka plasterków sera topionego
- duża cebula
- kilka korniszonów 
- duży pomidor
- kilka liści sałaty
- kiełki
- masło klarowane
- patyczki do szaszłyków

Ketchup, musztarda, majonez, dowolne sosy, kto co lubi.


Przygotowanie:
Do jednej miseczki wkładamy wszystkiie składniki na pikatnego hamburgera a do drugiej na tradycyjnego. Cebulę kroimi w kostkę i dzielimy na pół między obie miseczki. Skladniki mieszamy do połączenia, możecie też bezkarnie porzucać mięsem jak Magda Gessler. Nauczyłam się tego z jej programu telewizyjnego, gdzie takie mielone mięso brała do rąk i rzucała nim o miskę. Spróbujcie.
Na rozgrzanej patelni rozpuście łyżkę klarowanego masła, uformujcie swoje hamburgery i zacznijcie smażyć. W międzyczasie przygotujcie pozostałe składniki. Pokrójcie w talarki cebulę i pomidora, ogórki w paseczki, sałatę poszatkujcie, przygotujcie ser topiony.
Bułki możecie trochę zgrilować albo przygrzać w piekarniku.
Gdy mięso jest gotowe nie pozostaje Wam nic innego jak złożenie własnego hamburgera. Na koniec wbijcie w środek patyczek do szaszłyków. Niestety, tego typu dania należą do tych gdzie zazwyczaj się ubrudzimy mniej lub bardziej, tu am spadnie, tam na skapnie... Zatem nie wybierajcie ich na swoje pierwsze randki, gdzie chcecie wypaść wręcz idealnie przed partnerem ;) 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.