Kolorowa sałatka z żółtymi pomidorami i bobem


W tym tygodniu w mojej kuchni rządzi bób. Zazwyczaj jem go chyba tak jak większość Polaków, czyli gotuję a potem obieram ze skóry i tyle. Stwierdziłam, że na pewno coś z tego warzywa da się wyczarować i udało się. Na pierwszy ogień poszła sałatka z bobem. Jest trochę czasochłonna bo najpierw trzeba bób ugotować, potem poczekać jak się ostudzi i obrać ze skórek. Mimo to polecam ją wykonać. Do dzieła!

 Składniki: (2-3 porcje)
- 2 garście bobu
- 1 duży żółty pmidor
- 12 pomidorów koktajlowych
- połowa czerwonej papryki
- połowa cebuli białej i czerwonej
- 1/4 opakowania insalatiny (tajemnicza nazwa;) lub najwzyklejsza sałata

Sos:
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- bazylia, majeranek, płatki chilli, pieprz i sól


Przygotowanie:
Jak już pisałam we wstępie najpierw ugotuj bób (15-20 minut) w osolonej wodzie i go ostudź. Następnie obierz. Pozostałe warzywa umyj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, paprykę pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka a pomidor w większe kawałki.
W głębokim talerzu kolejno układaj: insalatinę, pomidory, paprykę, cebulę i na samym końcu nasz bohater czyli bób.  
Gdy wszystkie warzywa będą na talerzu przygotuj sos. Do szklanki wlej oliwę, dodaj bazylię, majeranek, płatki chilli, pieprz i sól. Porządnie wymieszaj i gotowe. 
Sosem radzę polać sałatkę dopiero przed podaniem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger