Przejdź do głównej zawartości

Zupa brokułowa


Jeszcze chwilę pozostanę w zielonych klimatach. Dziś zaprezentuję Wam zupę brokułową, takiej również nie jadłam. Przyznam szczerze, że poprzednia z bobu o wiele bardziej mi smakowała, była bardziej kremowa. Zapewne jest to zasługa dodanej śmietany. Tym razem pominęłam ją, przez co jest o wiele mniej kaloryczna i lżejsza. Zapraszam po przepis :)

Składniki:
- 1 l bulionu mięsnego i 1 l wody
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbkki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz, sól, zioła prowansalskie  


Przygotowanie:
Najpierw umyj wszystkie warzywa. Brokuł podziel na mniejsze różyczki, marchew pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek przekrój na pół a cebulę w piórka. Do dużego garnka wlej wodę i bulion mięsny, dodaj marchew i przypraw. Na patelni roztop masło i przysmaż cebulę z czosnkiem. Gotowe dodaj do zupy. Jeśli marchew będzie miękka dodaj brokuł i wszystko gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Długość gotowania zależy od wielkości różyczek brokuła, im mniejsze tym szybciej będą miękkie.
Na samym końcu wszystko zblenduj i gotowe.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czy bieganie jest obciachowe?

Tak sobie czytam co piszecie w internetach i odnoszę wrażenie, że zamiast cieszyć się bieganiem to wpadacie w dołek. Należę do kilku grup biegowych, czytam komentarze i posty innych osób w różnych miejscach, rozmawiam z ludźmi na zawodach i odnoszę często wrażenie, że prawie przepraszacie za to, że zrobiliście wolny trening albo przebiegliście "tylko' 3 km. Takich wpisów przepraszających jest mnóstwo. Czego jeszcze się wstydzicie? Czytajcie dalej.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zaje..fajne rolsy na imprezę

Impreza kojarzy nam się oprócz alkoholu z przekąskami. Popularne są korecczki, kanapeczki, sałatki, chipsy, paluszki, orzeszki... Znacie to prawda? Mniej znane są tak zwane rolsy, robione z tortilli i ulubionych składników. Są pyszne bo robione z tego co lubicie i bardzo szybkie.