Przejdź do głównej zawartości

Zupa z bobu


Idąc za ciosem dalej pozostanę w temacie bobu. Postanowiłam wykorzytać to co mi zostało z sałatki i zrobić zupę krem. Wyszła przepyszna, aksamitna i delikatna w smaku. I o dziwo całą robotę wykonuje marchewka, to ona dodaje jej tego czegoś. Zupa sama w sobie jest prosta do wykonania ale i pracochłonna ponieważ trzeba obrać bób. Do dzieła!

Składniki:
- 2 l wody (lub 1l wody i 1l bulionu drobiowego)
- 1/2 kg bobu
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona i 1 biała 
- 2 łyżki masła klarowanego
- mała śmietana 18%
- mięso drobiowe na bulion
- pieprz, sól, zioła prowansalskie, kilka liści laurowych, galangal mielony (można pominąć)


Przygotowanie:
Jeśli nie macie bulionu najpierw trzeba go zrobić. Mięso na bulion zalewam 2 l wody, dodaję seler, por, ziele angielskie i gotuję na małym ogniu około godzinę czasu. Przez ten czas możecie obrać bób, oczywiście wcześniej ugotowany. 
Cebulę pokrój w piórka a czosnek na pół. Na patelni roztop masło klarowane i podsmaż cebulę z czosnkiem. Pokrój marchewkę oraz pietruszkę na mniejsze kawałki, dodaj do zupy razem z cebulą i czosnkiem. 
Dodaj bób. Zagotuj wszystko, wyciągnij mięso, seler, pora i liście laurowe. Na samym końcu wlej śmietanę, ponownie zagotuj, zblenduj całość i gotowe :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.