Cukinia faszerowana kaszą pęczak


Dziś mam dla Was propozycję na faszerowaną cukinię. Razem z moim Lubym uwielbiamy to warzywo i często gości u nas na talerzach. Najczęściej kroimy cukinie w talarki, wrzucamy na chwilę na patelnie i dodatek do śniadania, obiadu czy kolacji jest gotowy w kilka minut. Często też pdajemy ją w formie grillowanej. Sposobów wykorzystania jej jest mnóstwo, wszystko zależy od Waszych upodobań i czasu  wolnego. Poniżej zapraszam na mój przepis.

Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 woreczek ugotowanej kaszy pęczak
- 2 pomidory
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 białka lub 1 jajko
- łyżka masła klarowanego
- 3 plasterki boczku
- twardy żółty ser do oprószenia całości
- sól, pieprz, mielony kumin, zioła prowansalskie



Przygotowanie:
Najpierw ugotuj kasze i ją przestudź aby nie oparzyć się. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i przysmaż na maśle klarowanym.
Pomidory pokrój w małe kawałki i wykrój gniazda nasienne. W moździerzu utrzyj łyżkę kuminu, jeśli nie lubisz w całości, to uwierz, że utarty ma cudowy aromat i zupełnie inny smak. Polecam. Jeśli nie masz moździerza, może być mielony ze sklepu.
Do miski włóż kaszę, cebulę, czosnek, pomidory, białka, dopraw przyprawami i wszystko razem wymieszaj.
Cukinie przekrój na pół i wydrąż nasiona, następnie każdą nafaszeruj. Pokrój boczek w kostkę i posyp wszystko. Włóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika na 180 st. na około 20 minut. Ser zetrzyj na tarce i po 20 minutach posyp nim cukienie. Podkręć piekarnik do 200 st. i poczekaj aż ser się porządnie stopi.
Gotowe!  

A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie cukinie?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger