Przejdź do głównej zawartości

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Lato powoli się kończy a wraz z nim dostęp do świeżych owoców i warzyw. Proponuję zatem zupę z sezonowych pomidorów. Oczywiście smak tych warzyw można zamknąć w słoikach i cieszyć się nim cały rok ale co świeże to świeże. Im więcej rodzai pomidorów użyjecie tym zupa będzie miała lepszy smak. Do dzieła!

Składniki:
- około 2 kg świeżych pomidorów
- 1l dowolnego bulionu i 2l wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki masła klarowanego
-  śmietana kremówka
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek, kilka liści laurowych


Dla podkręcenia smaku: twardy ser, tabasco i świeża bazylia.




Przygotowannie:
Podgrzej bulion. Pomidory i cebulę umyj. Pomidory zostaw w skórce ale wytnij zielone pozostałości po ogonkach, pokrój w ćwiartki i wrzuć do bulionu. Cebulę pokrój w grubą kostkę i przysmaż na maśle klarowanym, dodaj do zupy. Przypraw wedle własnego gustu i dodaj wodę. Gdy wszystko się zagotuje dodaj śmietanę, wyjmij liście laurowe i wszystko razem zblenduj. Ponownie wszystko zagotuj i gotowe.


Zupę możesz podawać na kilka sposobów, jeśli lubisz pikantne dania wlej kilka kropel tabasco, możesz dodać trochę tartego  parmezanu i świeżą bazylię lub zjeść samą zupe solo. Smacznego!





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.