Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Lato powoli się kończy a wraz z nim dostęp do świeżych owoców i warzyw. Proponuję zatem zupę z sezonowych pomidorów. Oczywiście smak tych warzyw można zamknąć w słoikach i cieszyć się nim cały rok ale co świeże to świeże. Im więcej rodzai pomidorów użyjecie tym zupa będzie miała lepszy smak. Do dzieła!

Składniki:
- około 2 kg świeżych pomidorów
- 1l dowolnego bulionu i 2l wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki masła klarowanego
-  śmietana kremówka
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, majeranek, kilka liści laurowych


Dla podkręcenia smaku: twardy ser, tabasco i świeża bazylia.




Przygotowannie:
Podgrzej bulion. Pomidory i cebulę umyj. Pomidory zostaw w skórce ale wytnij zielone pozostałości po ogonkach, pokrój w ćwiartki i wrzuć do bulionu. Cebulę pokrój w grubą kostkę i przysmaż na maśle klarowanym, dodaj do zupy. Przypraw wedle własnego gustu i dodaj wodę. Gdy wszystko się zagotuje dodaj śmietanę, wyjmij liście laurowe i wszystko razem zblenduj. Ponownie wszystko zagotuj i gotowe.


Zupę możesz podawać na kilka sposobów, jeśli lubisz pikantne dania wlej kilka kropel tabasco, możesz dodać trochę tartego  parmezanu i świeżą bazylię lub zjeść samą zupe solo. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger