Przejdź do głównej zawartości

Sałatka brokułowa


Kolorowa sałatka na rozpoczęcie jesieni. Powoli kończy się dostęp do świeżych warzyw i owoców, więc korzystajmy i jedzmy jak najwięcej. Szkoda, że ciepłe dni już za nami ale taka kolej rzeczy a raczej pór roku. Z tej okazji mam dla Was przepis na kolorową sałatkę, która smakuje świetnie solo ale może być idealnym dodatkiem do śniadania, obiadu czy kolacji. 

Składniki:
- 1 brokuł
- około 400 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 1 serek capreggio
- 1/2 woreczka dowolnej kaszy
- ziarna, które macie w domu. U mnie pojawiły się dyni, sezamu i siemię lniane
- przyprawy: pieprz kolorowy i ziołowy, kurkuma, wegeta, kminek mielony
- kilka łyżek oliwy z oliwek i wody


Przygotowanie:
Zacznij od nastawienia wody, brokuł podziel na mniejsze różyczki. Umyj wszystkie wrzywa i osusz. Papryki przekrój na pół i pozbądź się nasion. Pokrój w kostkę cebulę, serek oraz obie papryki. Gdy woda będzie zagotowana wrzuć na kilka minut różyczki z brokuła. na patelni podpraż nasiona, uważaj aby ich nie przypalić. 
Do szklanki wlej 5 łyżek oliwy z oliwek i 2 łyżki wody, dodaj pieprz, wegetę, kurkumę i kminek mielony. Wymieszaj.
Sałatkę proponują układać warstwowo, najpierw brokuły, papryka czerwona, serek, papryka żółta, cebula, pomidorki i na końcu posypać nasionami. 
Sosem radzę polać sałatkę dopiero w momencie podawania. 

Smacznego!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.