Przejdź do głównej zawartości

Marynata do mięsa - na bazie czosnku i galangalu



Marynaty, glazury, panierki wszystko po to aby nasze potrawy były lepsze, smaczniejsze, bardziej aromatyczne. Ja dziś mam dla Was propozycję marynaty, im dłużej mięso w niej leży tym lepiej. Jeśli nie macie czasu, nawet 10 minut będzie ok. Marynaty dają nam pełną dowolność doboru składników. Mogą być pikantne, słodko-słone, słodko-pikantne, słodko-gorzkie, czosnkowe, ziołowe. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. 

Składniki:
- 1/2 kg piersi z indyka
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz, sól
- 1/2 łyżeczki galangalu (można pominąć)
- 2 papryczki tabasco




Przygotowanie:
Indyka pokrój w kostkę i włóż do miseczki. Czosnek obierz i pokrój w kosteczkę, posyp nim mięso. Dodaj pieprz, sól, galangal, papryczki tabasco. Wlej olej sezamowy i słonecznikowy, wymieszaj wszystko. Miseczke zasłoń szczelnie folią aby zapach czosnku nie był wyczuwalny w całej lodówce. Szczelne zamknięcie pozwoli również zatrzymać cały aromat w środku. Marynujcie tak długo ile macie czasu, najlepiej mięso zostawić na całą noc albo zrobić marynatę z samego rana. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.