Przejdź do głównej zawartości

Zupa z suszonymi, leśnymi grzybami


Czy może być bardziej jesienna zupa niż grzybowa? Dla mnie grzyb to jeden z symboli jesieni. Dają do gotowanych dań mnóstwo aromatu, trudno ich nie lubić, mimo to nie wszyscy za nimi przepadają. Suszone grzyby są najlepsze. Warto zebrać je samemu i ususzyć lub kupić od zaufanej osoby. Te sklepowe odradzam. Ja raz skusiłam się i już więcej tego nie zrobię. Przed przygotowaniem namoczyłam je w wodzie i ilość larw robaków mnie przeraziła. Zbieram grzyby od małego ale takiej ilości robali w życiu nie widziałam, nie wiem jak ktoś mógł tak robaczywe grzyby umieścić w opakowaniu na sprzedaż. Tych larw nie było kilka czy kilkanaście, wyglądało jaky ktoś wrzucił opakowanie robali do wody, fuj. Aby więcej sobie nie obrzydzać przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- litrowy słoik suszonych grzybów
- 1l bulionu mięsnego
- 2l wody
- kilka małych marchewek
- mała śmietana 18%
- połowa standardowego opakowania dowolnego makaronu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, kminku mielonego i pieprzu czosnkowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól według uznania
- posiekana natka z pietruszki


Przygotowanie:
Rano namocz grzyby w około 0.5l wody. Przegapione przy czyszczeniu ale już wysuszone robaki "wyjdą" z grzybów i pozostałe nieczystości. Wyjmij również śmietanę. Gdy dodasz zimną do zupy, zważy się.
Do garnka wlej bulion i wodę, wrzuć marchewki, przyprawy i wszystko zagotuj. 
Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj kilka minut. Odcedź.
Wodę z grzybów wlej do bulionu przez sito aby ewentulane nieczystości i robaki nie dostały się do zupy. Wrzuć również grzyby i zagotuj. Do śmietany wlej kilka łyżek zupy w celu zahartowania jej, wszystko razem wymieszaj i dodaj do garnka. Ponownie zagotuj i gotowe.
Na talerz wyłóż makaron (nie dodawaj do garnka ponieważ zacznie wchłaniać zupę i zrobi się papka), chochlą nalej zupę i posyp wszystko natką pietruszki.

Smacznego!

Zapraszam również na mój Instagram :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.