Przejdź do głównej zawartości

Zupa z suszonymi, leśnymi grzybami


Czy może być bardziej jesienna zupa niż grzybowa? Dla mnie grzyb to jeden z symboli jesieni. Dają do gotowanych dań mnóstwo aromatu, trudno ich nie lubić, mimo to nie wszyscy za nimi przepadają. Suszone grzyby są najlepsze. Warto zebrać je samemu i ususzyć lub kupić od zaufanej osoby. Te sklepowe odradzam. Ja raz skusiłam się i już więcej tego nie zrobię. Przed przygotowaniem namoczyłam je w wodzie i ilość larw robaków mnie przeraziła. Zbieram grzyby od małego ale takiej ilości robali w życiu nie widziałam, nie wiem jak ktoś mógł tak robaczywe grzyby umieścić w opakowaniu na sprzedaż. Tych larw nie było kilka czy kilkanaście, wyglądało jaky ktoś wrzucił opakowanie robali do wody, fuj. Aby więcej sobie nie obrzydzać przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- litrowy słoik suszonych grzybów
- 1l bulionu mięsnego
- 2l wody
- kilka małych marchewek
- mała śmietana 18%
- połowa standardowego opakowania dowolnego makaronu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, kminku mielonego i pieprzu czosnkowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól według uznania
- posiekana natka z pietruszki


Przygotowanie:
Rano namocz grzyby w około 0.5l wody. Przegapione przy czyszczeniu ale już wysuszone robaki "wyjdą" z grzybów i pozostałe nieczystości. Wyjmij również śmietanę. Gdy dodasz zimną do zupy, zważy się.
Do garnka wlej bulion i wodę, wrzuć marchewki, przyprawy i wszystko zagotuj. 
Do drugiego garnka wlej wodę, dodaj odrobinę soli i zagotuj. Wrzuć makaron i gotuj kilka minut. Odcedź.
Wodę z grzybów wlej do bulionu przez sito aby ewentulane nieczystości i robaki nie dostały się do zupy. Wrzuć również grzyby i zagotuj. Do śmietany wlej kilka łyżek zupy w celu zahartowania jej, wszystko razem wymieszaj i dodaj do garnka. Ponownie zagotuj i gotowe.
Na talerz wyłóż makaron (nie dodawaj do garnka ponieważ zacznie wchłaniać zupę i zrobi się papka), chochlą nalej zupę i posyp wszystko natką pietruszki.

Smacznego!

Zapraszam również na mój Instagram :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.