Przejdź do głównej zawartości

Szakszuka, czyli wielki bałagan na talerzu


Nazwa dania brzmi tajemniczo a to nic innego jak bałagan na talerzu, w dodatku bardzo smaczny i sycący. Danie jest bardzo proste w wykonaniu i sądzę, że jakbyście je u mnie dostali w ogóle nie przypuszczalibyście, że jest to przysmak np. w Tunezji. W orginalnej wersji dodaje się pomidory, cebulę, paprykę i jaja. Robicie po prostu sos a na końcu wrzucacie jajka. Czas pokazać moją wersję szakszuki. 

Składniki:
- 2 jajka;
- 1 czerwona cebula;
- 1 laska dowolnej kiełbasy, np. śląskiej;
- 1 łyżeczka masła klarowanego;
- pół papryki czerwonej i żółtej;
- kilka plasterków sera camembert;
- pieprz i sół;
- 1 bułka;
- 1 łyżeczka masła.




Przygotowanie:
Najpierw myjemy warzywa, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błon a cebulę obieramy z łupin. Na patelni roztapiamy masło klarowane, kroimy kiełbasę w kostkę i wrzucamy na patelnię. Następnie robimy to samo z cebulą. Smaż wszystko razem kilka minut aż kiełbasa i cebula nie zruzmienią się. W tym czasie pokrój papryki również w kostkę. Dodaj do pozostałych składników, wszystko razem wymieszaj.  Odczekaj chwilę, wbij 2 jajka i włóż plasterki sera między paprykę a jajka. Jeśli będziecie mieli problem ze ścięciem jaj, wystarczy przykryć patelnię przykrywką. Na sam koniec dopraw wszystko pieprzem i solą. Danie jest gotowe kiedy jaja będą ścięte. Bułkę przekrój na pół i posmaruj masłem. Danie zaleca się jeść z patelni ale myśmy przełożyli wszystko na talerze.

Smacznego!











Jeśli zrobisz to danie, nie zapomniej pochwalić się zdjęciem.
Pamiętasz o moim Instagramie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.