Przejdź do głównej zawartości

Smażona pierś z kaczki z frytkami i czipsami z czosnku



Będąc ostatatnio na zakupach, gdy zobaczyłam, że jest kaczka prawie się na nią rzuciłam. Zazwyczaj mięso które jest dostępne w sklepach to kurczak, wieprzowina, wołowe i czasem indyk. Dlatego tak się ucieszyłam gdy zobaczyłam, że jest dostępna pierś z kaczki. Nie od dziś wiadomo że kaczka to dziwaczka i przyrządzając ją w całości może być różnie ale pierś z niej to zupełnie co innego. Naoglądałam się w wielu programach jak przygotowują kaczkę więc również chciałm i ja spróbować. A czy wyszła dowiecie się na końcu.

Składniki:
- 1 pierś z kaczki;
- 2 średniej wielkości buraki;
- 4 średniej wielkości ziemniaki;
- 2 ząbki czosnku;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- pieprz, sól, tymianek, papryka słodka, estragon, majeranek
- domowe pikle



Przygotowanie:
Najpierw zajmijmy się piersią. Nie pozbywaj się czasem skóry, z niej wytopimy tłuszcz, natomiast natnij ją w kratkę. Przypraw ją pieprzem, solą, tymiankiem, estragonem i majerankiem. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół i obłóż nimi pierś. Włóż ją do lodówki aby zamarynowała się. Ilość czasu zależna jest od tego jakim dysponujesz, jeśli masz pół godziny ok, jeśli 3 godziny też będzię dobrze. Ważne aby pierś wyciągnąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem.



Pierś nam się marynuje, więc możemy przygotować spokojnie frytki. Ziemniaki i buraki myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Im będą cieńsze tym szybciej się upieką. Ziemniaki i buraki trzymamy osobno (buraki farbują). Zarówno buraki jak i ziemniaki polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę i tymianek. Mieszamy wszystko i odstawiamy. 
Zanim zaczniemy smażyć naszą kaczkę, nastaw piekarnik na 200 st. i zacznij piec frytki. Po około 10 minutach połóż na patelnię pierś z kaczki, na skórze i powoli wytapiaj z niej tłuszcz. Na patelnię wrzuć czosnek z marynaty i zrób z niego czipsy. Gdy tłuszcz się wytopi, kaczka będzie zarumieniona, odróć ją. Ilość czasu smażenia zależy od stopnia wysmażenia jaki preferujecie. Ja z mężem nie lubimy nic krwistego a  ja jem totalne podeszwy :) 
Gdy kaczka się smaży nie zapominajcie o frytkach, aby piekły się równomiernie, wymieszajcie je kilka razy. Ich upieczenie nie powinno zająć dłużej niż 20-30 minut. 
Ja kaczkę włożyłam jeszcze na około 5 minut do piekarnika aby dobrze się upiekła. Po wyciągnięciu jej odpoczywała również około 5 minut. 
Gdy mamy już wszystko gotowe, kaczkę kroimy w plasterki i wszystko układamy na talerze, gotowe! 
Jako dodatek dołożyłam domowe pikle z ogórków.



Napiszę Wam, że nie wiedziałam co mi wyjdzie ale wyszło megaa smacznie!! A mąż frytkami z buraka był zachwycony i to mnie najbardziej zdziwiło. Mięsto to wiadomo, że mężczyźni lubia ale frytki, nie dość że pieczone, nie ociekające tłuszczem to jeszcze z buraka. Jedynie nie przepada za frytkami z batatów, które znowu ja uwielbiam. Frytki z piekarnika są pyszne i warto je robić. O wiele lepsze niż z frytkowicy, możecie dodać ulubione przyprawy i nie śmierdzi w całym domu olejem.
Kaczka też wyszła dobra, na prawdę dostałam dużo pochwał za ten obiad. Kaczka mi również smakowała i jeśli kiedyś jeszcze będę miała okazję to na pewno ją kupię i zrobię. Polecam ją również i Wam :)
Zapomniałam wspomnieć o czipsach z czosnku, też smak ich mnie zachwycił. Nie były ani tluste ani zbyt czosnkowe a za to chrupiące. Szkoda, że tak mało ich było, następnym razem poprawie się. 

Znasz mój Instagram? Nie to zajrzyj tam koniecznie!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.