Przejdź do głównej zawartości

Spaghetti z owocami morza



Tym obiadem jestem szczerze zaskoczona bo wyszło mega pyszne. Kupując w sklepie  mieszanke owoców morza, podchodziłam sceptycznie do tego co mi wyjdzie. Ja owoce morza uwielbiam ale najlepsze są świeże a tu mrożonka. Moje obawy okazały daremne bo to danie od razu wskoczyło do moich dań popisowych, w domu zrobiło furorę. Nawet mój mąż sie nim zajadał, który podchodzi do tego typu rzeczy z dystansem. Jest to również kolejne super szybkie danie, ja należę do osób powolnych i wykonanie go zajmuje około 20-25 minut ale jak się pośpieszycie to 15 minut i gotowe. 
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza (ja kupuje w Biedronce);
- 1 opakowanie mleczka kokosowego;
- połowa opakowania makaronu typu spaghetti;
- 1 cebula;
- opcjonalnie, 2 łyżki sosu Sambal Oelek (firma Tao Tao, kupiony w Biedronce);
- łyżka masła klarowanego;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz i słodka papryka. 



Przygotowanie:
Naszą mieszankę owoców morza włóż do garnka z wodą, wypłukaj wszystko i odcedź. Umyj cebulę, osusz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, w kolejnym garnku zagotuj wodę na makaron, dodaj odrobinę soli. 
Wrzuć na patelnię cebulę, po chwili owoce morza i dolej odrobinę oliwy. Smaż wszystko razem nie dłużej niż 10 minut.
Gdy woda się zagotuje, włóż do niej makaron i po prostu ugotuj go, najlepiej al dente. 
Gdy owoce morza będą dobrze podsmażone dodaj mleczko kokosowe i sos Samba Oelek. Dodaj przyprawy według uznania. Wymieszaj wszystko razem, i chwile gotuj.
Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i dodaj do reszty. Wymieszaj wszystko razem i gotowe. 
Jeśli sos wyjdzie za rzadki dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęsty dolej odrobinę wody.








Danie najlepiej smakuje następnego dnia lub przygotowane rano a później odgrzane. Wszystkie smaki dobrze połączą się, dodatkowo mleczko kokosowe sprawia, że danie jest aksamitne w smaku. Jeśli ktoś nie lubi owoców morza, śmiało może je wyciągnąć z porcji i zjeść sam makaron. Gwarantuje, że będzie również smacznie i nie będzie zalatywać morzem ;) 

Proszę nie sugerować się tym, że na zdjęciach danie jest przygotowywane w wielkim garnku a ja pisze o patelni. Robiłam je po prostu dla większej ilości osób.

Pamiętasz o moim Instagamie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.