Zupa krem z zielonego groszku z prażonymi płatkami migdałów



Tą zupą to Was pewnie zaskoczyłam jeszcze bardziej niż zupą z kukurydzy ;) Czemu nie próbować nowych rzeczy, które w dodatku są dobre, szybkie i proste. Na tę zupą narodził się pomysł analogicznie do kremu z kukurydzy. Jako, że kukurydza z zielonym groszkiem idą w parze, nie mogło zabraknąć i z niego zupy.

Składniki:
- około 1 l bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego;
- 1 l wody;
- 2 puszki zielonego groszku;
- wędzona papryka;
- płatki migdałów;
- czerwona papryka chilli;
- natka pietruszki.

Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion i wodę, możesz również już dodać groszek. Wcześniej odsącz wodę z puszki. Wszystko razem zagotuj, groszek jest miękki, więc wystarczy mu kilka minut gotowania. Wszystko razem zblenduj i gotowe. 
Gdy zupa będzie się gotować na patelnie wrzuć płatki migdałów i przypraż je. Uważaj aby ich nie przypalić.
Ja do mojej zupy dodałam jeszcze natkę pietruszki oraz czerwoną paprykę chilli. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw pomiń ją. Możesz również dodać odrobinę wędzonej papryki, ona zawsze podkręca smak potraw. Natomiast prażone płatki migdałowe są chrupkie więc idealnie nadają się do wszelkich zup typu krem. 

Zrobiłaś/łeś tą zupę, koniecznie pochwal się rezultatem.

Pamiętasz o moim Instagramie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © MamaBiegaczka , Blogger