Przejdź do głównej zawartości

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką


Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Składniki:
- 2 jajka;
- połowa opakowania boczniaków;
- łyżka masła klarowanego;
- 2 pędy młodej cebulki;
- pieprz, sól;
- dowolne pieczywo.

Opcjonalnie: drobiowe kiełbaski.

Przygotowanie:
Boczniaki smażę w całości a większe kawałki kroję na pół. Młodą cebulkę opłucz w wodzie i pokrój w talarki. Na patelni roztop masło i dodaj grzyby. Gdy będą ładnie zarumienione odłóż je na bok i wbij 2 jajka. Dopraw wszystko solą i pieprzem, wymieszaj i pozostaw na patelni do ścięcia jajecznicy. Pod sam koniec smażenia dodaję młodą cebulkę (albo szczypiorek) aby tylko uwolniła swoją woń. Wyłóż wszystko na talerz i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się podać jajecznicę z kiełbaskami zacznij je gotować na samym początku, gdy wrzucisz na patelnię grzyby. 

Takie śniadanie świetnie syci i nie będziecie głodni przez dłuższy czas. Wiem, że rano przed pracą ciężko będzie znaleźć czas na przygotowanie takiego posiłku ale w weekend warto poświęcić czas.
Smacznego!

Przypominam o moich pozostałych propozycjach na jajecznicę: z boczkiem i leśnymi grzybami.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.