Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasto z renklodą



Czy wy też macie problem z zapamiętaniem poprawnej nazwy tej śliwki? Dla niewstajemniczonych podpowiem, że łatwiejsza nazwa to ulena. I już do razu lepiej, prawda? Już za kilka tygodni będą dojrzałe i gotowe do spożycia. Niestety ta śliwa jest mało popularna i w wielu hipermaketach tak łatwo jej nie dostaniecie, prędzej na targowikach albo.... na drzewie pod domem. U mnie rośnie ona pod oknem odkąd pamiętam i właśnie dzięki temu ją znam. Zachęcam do spróbowania jej bo w przeciwieństwie do znanych śliw nałęczowskich jest mega słodka i po prostu rozpływa się w ustach. Ja dziś Wam proponuję zrobić z nią najprostsze na świecie kruche ciasto.

Przepis na kruche ciasto macie tutaj.
Moja blacha ma wymiary 28x24 cm.
Pozostałe składniki to oczywiście śliwki, około kilograma. 
Składniki na kruszonkę:
- kilka łyżek płatków owsianych;
- kilka łyżek masła;
- kilka łyżek mąki;
- 2 łyżki cukru.






Przygotowanie:
Przepis na moje ciasto kruche już znacie, możecie zacząć od niego i włożyć go do lodówki na czas przygotowania śliwek. Renklody płukamy pod wodą, osuszamy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Włącz piekarnik do 180 st. góra/dół albo 160 st. termoobieg. Ułóż śliwki i do piekarnika. Teraz czas na kruszonkę. Wrzuć do garnka masło, płatki owsiane, mąkę i cukier. Wszystko razem wymieszaj, do połączenia składników. Konsystencja nie może być za rzadka, w razie potrzeby dodaj odpowiedni składnik. Gdy nasze ciasto piecze się już około 10 minut, posyp je kruszonką. Piecz jeszcze 20-30 minut i gotowe! 
Ciasto opcjonalnie możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Pamiętasz o moim Instagramie? Nie, zajrzyj tam koniecznie!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.