Przejdź do głównej zawartości

Pychotki drożdżowe zawijane z polskimi jagodami



Polskie jagody to cudowne owoce, nie dość, że bardzo smaczne to również bardzo zdrowe. Pewnie nie wiecie ale są świetnym źródłem witaminy C, która nieodzownie kojarzy się z cytryną, która... akurat nie zawiera jej dużo. Jagody będą idealne dla osób przebywających dużo na słońcu ponieważ zawierają antocyjany tworzące naturalny filtr słoneczny. Kolejny powód aby iść do lasu i ich poszukać lub udać się na bazar. Ja dziś pokażę jak zrobić z nich genialne drożdżówki.
Składniki:
- około 300g polskich jagód;
- kilka łyżek ektraktu waniliowego albo whisky;
- 7 łyżek cukru;
- odrobina masła klarowanego;
- 0,5 kg mąki pszennej;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- odrobina soli;
- około 150 ml ciepłego mleka;
- opakowanie suchych drożdży;
- cytryna;
- kilka łyżek cukru pudru.



Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, 5 łyżek cukru, suche drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i mleko. Ciasto wyrabiaj około 10 minut do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. 
Teraz czas na jagody. Na patelni roztop odrobinę masła, dodaj około 3/4 jagód, 2 łyżki cukru oraz kilka łyżek ekstraktu albo whisky. Jagody podsmażaj przez kilka minut, do momentu aż sos trochę zgęstnieje.
Gdy ciasto wyrosło rozwałkuj je do około 0,5 cm grubości i posmaruj sosem z jagód. Pozostałe jagody rozsyp po sosie, ciasto zwiń i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Tak przygotowane ciasto ułóż obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na około 20-30 minut. 




Gdy nasze drożdżówki wystygną posyp je cukrem pudrem albo zrób lukier. 
Do szklanki wsyp 4 łyżeczki cukru pudru, dodaj kilka kropli soku z cytryny i łyżkę wody. Wymieszaj wszystko i polej jagodzinaki. Na samym końcu posyp startą skórką z cytryny, która idealnie komponuje się z lukrem i jagodami. 

Jeśli wolisz słodsze drożdżówki dodaj do sosu jagodowego więcej cukru albo do ciasta drożdzowego. Dla mnie tyle cukru jest w sam raz ponieważ nie zasłodze się. Takie ślimaczki jagodowe będą idealną przekąską do szkoły, na wycieczkach albo na wakacjach.

A Ty z czym wolisz drożdżówki?

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.