Przejdź do głównej zawartości

Najlepsza pomidorowa



Ostatnio pisałam Wam, że w zimie najbardziej brakuje mi świeżych pomidorów. Oczywiście są one dostępne cały rok w sklepach ale mnie nie zachęcają do jedzenia, więc i rzadko je kupuję. Póki jeszcze są korzystajmy z nich. Dziś mam dla Was kolejną zupę pomidorową, z pomidorów, nie przecieru czy koncentratu. Z naszych pięknych, cudownych, pysznych, domowych pomidorów. Czemu domowych? Bo pochodzą z mojego ogródka i koleżanki. 

Składniki:
- około 1,5 kg dowolnych pomidorów:
- 1 duża marchew;
- 1 średnia cebula;
- połowa piersi z kurczaka;
- połowa czerwonej papryki;
- łyżka masła klarowanego;
- 2 woreczki ryżu;
- pieprz, sól, słodka i wędzona papryka, suszona bazylia, liść laurowy, ziele angielskie.

Opcjonalnie:
- kwaśna śmietana, jogurt naturany, kozi lub owczy;
- dowolna zielenina: natka pietruszki, bazylia lub oregano (wszystko świeże).

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj kurczaka. Oczyść go, pokrój w małą kostkę i podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Obraną cebulę drobno pokrój i dodaj do mięsa. Wszystko tylko lekko podsmaż i dolej około 2 l wody. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Najpierw dodaj marchew bo jest najtwardsza. Po około 10 minutach wrzuć pomidory i paprykę. Gotuj wszystko na mały ogniu, powoli, niech zupa nabierze koloru bo dziś nie używamy żadnego koncetrantu aby nadać kolor. 
Gdy będziesz dodawać paprykę i pomidory wstaw wodę na ryż. Gdy się zagotuje dodaj odrobinę soli (odrobina to nie łyżeczka a powiedzmy więcej niż szczypta) i ryż. Po 10-15 minutach będzie gotowy jak i nasza zupa. 

Moją zupę postanowiłam wzbogacić jogurtem naturalnym, wystarczy jedna łyżka. Jeśli lubicie eksperymentować to polecam Wam ser kozi lub owczy. Ser kozi dostaniecie bez problemu na przykład w Biedronce a owcze dorwiecie w większych marketach typu Carrfour czy Auchan.

Smacznego!

Przypominam również moje pozostałe przepisy na zupę pomidorową:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Endomondo - super sprawa czy gwóźdż do trumny?

Endomondo to wciąż najpopularniejsza aplikacja do mierzenia swoich aktywności fizycznych. Mimo, że każdy producent zegarków sportowych ma swoją, gdzie widzimy o wiele więcej danych to i tak wchodzimy na Endo. Ostatnio więcej słychać o dosyć popularnej Stravie ale nadal nie wysunęła się na prowadzenie. Gdziekolwiek gdy ktoś zapyta na publicznych forach jaką apkę wybrać przoduje Endomondo. Sama z niej korzystam a czy mi pomaga czy przeszkadza o tym dzisiaj.

Jajecznica z boczniakami i młodą cebulką

Jeśli obserwujesz moje InstaStory to doskonale wiesz, że moim hitem od kilku miesięcy są boczniaki. Zaraziła mnie nimi Pani Marta Dymek i moja miłość do nich trwa już kilka miesięcy. Dodawałam je na przykład do zupy ale takie smażone smakują najlepiej. Są bardzo mięsiste, nie robią się takie kapcie jak innne grzyby.

Zapiekana molwa pod jajeczną chmurką

Ciekawe ile z Was wie co to jest molwa? Ja do niedawna też nie wiedziałam. Jeśli mam wybór między produktem nie znanym a znanym, zazwyczaj wybiorę ten nowy bo uwielbiam kulinarne eksperymenty. Ten był bardzo udany i tak mi to danie zasmakowało, że będzie równie często gościło na mym stole co makarony. A teraz do dzieła.